REFRRER:path /

Maakuntalehtien vahvuus on paikallisuudessa

100-vuotias Kainuun Sanomat juhli tiistai-iltana syntymä-päiväänsä näyttävästi Kaukametsässä.

Juha Neuvonen
Laamanni Pekka Määtän mukaan keltaisen lehdistön uutisointi on värittynyttä. Paikallislehdessä puolestaan on mahdollista antaa asiallista informaatiota. Vierellä juhlimassa vaimo Marjo Määttä.

Mari Tikkunen

Päätoimittaja Markus Pirttijoki korosti juhlapuheessaan, että Kainuun Sanomien ideologia ja toimintakulttuuri perustuu sanoihin Kainuussa, Kainuusta ja Kainuuseen.

– Kainuussa haluamme olla lukijoidemme kumppani, välttämätön tiedonlähde. Olemme uudistaneet sisältöstrategiamme, jonka painopisteitä ovat puheenaiheet, persoonat ja palvelut. Me emme enää vain seuraa puheenaiheita, me luomme niitä.

Kainuulaisuuden nosti lehden tärkeimmäksi arvoksi myös sen entisen omistajan, Alma Regionsin, johtaja Kari Juutilainen. Hänen mukaansa maakuntalehtien voimavara löytyy ainutlaatuisesta paikallisesta sisällöstä, josta täytyy myös ottaa rohkeasti maksu. Yleismaailmallisia uutisia voi lukea ilmaiseksikin.

Juutilainen luonnehti


Kainuun Sanomia

adoptiolapsekseen. Kainuulainen perheyritys SLP Kustannus osti

Kainuun Sanomat

Alma Medialta vuonna 2015. Lehti ehti olla Alma Median omistuksessa 1990-luvun lopulta lähtien.

Maakunta- ja aluelehtien tulevaisuuden Juutilainen näkee valoisana, vaikka haasteitakin on.

– Ilmestymiskerrat tulevat varmasti vähenemään. Tosiasia on, ettei printtilehdille enää saada nuoria lukijoita. Niiden täytyy löytää oma digitaalinen polkunsa, ja pitää huolta, että ne seuraavat polun oikeata puolta.

Myös lääninrovasti, Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen nosti yhteisöllisyyden luomisen maakuntalehden suurimmaksi tehtäväksi.

– Lehden merkitys kainuulaiselle identiteetille on ollut merkittävä ja on sitä yhä.

Sekä kirkkoa että maakuntalehteä voi Kormilaisen mukaan kutsua yhdistäjänä. Ne yhdistävät ihmisiä huolimatta Kainuun pitkistä välimatkoista.

Kormilainen toivoi, että vapaa tiedonvälitys tulee säilymään. Lehti vähentää omalta osaltaan vihapuhetta ja lisää ihmisten sietokykyä ja toisten ymmärtämistä.

Kainuun käräjäoikeuden laamanni Pekka Määttä totesi Kainuun Sanomien olleen ja olevan yhä tärkeä.

– Pidä huolta, että olet sitä jatkossakin. Älä ajattele ainoastaan myymistä, vaan muista perustehtäväsi tiedonvälitys.

Hänen mukaansa kainuulainen oikeudenhoito on sitä, että maakunnassa on yhä tuomioistuin. Näkyvyys on oikeudenhoidon säilymisen edellytys.

– Olemme riippumattomia, mutta silti mediariippuvaisia.

Op-kiinteistökeskus Kainuun toimitusjohtaja Olli-Pekka Hyyryläinen pitää Kainuun Sanomien satavuotista taivalta historiallisena taloudellisena saavutuksena.

– Mahtava juttu. Minulle lehti on ollut jo pikkupojasta asti tärkeä, eikä nytkään aamua voisi paremmin aloittaa.

Hyyryläinen veikkaa, että paperilehti jää tulevaisuudessa kokonaan pois, ja digilehti tulee olemaan yrittäjienkin markkinointialusta. Kuitenkin lehti muodossa tai toisessa tulee säilymään, sillä kiinnostus uutisiin ei kuole koskaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti