REFRRER:path /

Päätoimittajalta: Uusi vuosi, uudet kuteet

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Olen pyrkinyt välttämään kliseitä, mutta menköön tämän kerran: elämme jännittäviä aikoja. Vuoden vaihtumiseen on vain kaksi päivää ja uusi vuosi tarkoittaa meille lehdessä sitä, että aloitamme juhlavuoden. Helmikuussa Kainuun Sanomat on ilmestynyt säännöllisesti pyöreät sata vuotta.

Jatkamme siis siitä, mihin Suomi lopetti: toinen juhlavuosi perään. Itse asiassa juhlaan oli aihetta jo eilisessä lehdessä. Nimittäin 29.12.1917 – päivälleen sata vuotta sitten – painettiin ensimmäinen Kainuun Sanomien näytenumero. Eilisessä lehdessä julkaistu kuvapari todisti, että vaikka puitteet, välineet ja ehkä vaatetuskin ovat vuosikymmenten saatossa hieman muuttuneet, niin itse työn tekeminen on toimittajille sitä samaa kuin ennenkin. Päätoimittaja Jussi Kukkonen istui kirjoituskoneen ääressä kirjoittamassa 1940-luvulla aivan kuten Kainuun Sanomien päätoimittaja istuu koneensa ääressä tänäkin päivänä.

Tunnistan samat kriteerit uutisille kuin ne tunnistettiin toimituksessa heti ensimmäisen lehden ilmestymispäivästä. Eikä näköpiirissä ole sellaista, mikä tätä perusrakennetta muuttaisi. Uutisnälkä ja tiedonjano ovat olleet ja tulevat olemaan perustarpeitamme. Niitä tahdomme tyydyttää.

Bitit sinkoilevat ja internet tarjoaa uutisia reaaliajassa ympäri maailmaa, mutta silti ne uutiset on kirjoitettava, lehti suunniteltava ja näkökulmat haettava niin, että niillä on kainuulaiselle lukijallemme merkitystä.

Onko Kainuun Sanomilla sitten merkitystä kainuulaisille? Tähän haluamme uskoa ja tämän varmistamiseksi kysyimme viime syksynä lukijoiltamme, millainen sisältö heidän mielestään on tärkeää. Saimme liki 800 vastausta. Joukossa oli sekä lehden tilaajia että lehtensä muualla lukevia. Oli nuoria ja vanhoja, työssä käyviä ja eläkeläisiä. Oli heitä, joiden mielestä lehden laatu on viimeisen vuoden aikana heikentynyt ja myös heitä, jotka kokevat Kainuun Sanomien parantaneen juoksuaan.

Kysymysten joukossa oli myös tilaa avoimille vastauksille. Saimmekin roppakaupalla arvokkaita vinkkejä, joiden ammentamisessa riittää aineksia varmasti koko juhlavuodeksi.

Lisäksi valitsimme muutamia koelukijoita, jotka saivat arvioida Kainuun Sanomien sisällön ja rakenteen kiireestä kantapäähän, sivu sivulta, palsta palstalta.

Suuret kiitokset kaikille kyselyyn osallistuneille! Vain näin voimme varmistaa, että sivakoimme lukijoiden kanssa samaa latua samaan suuntaan.

Tulosten perusteella analysoimme, mikä Kainuun Sanomien lukijoita kiinnostaa. Vedimme sekä numeroin annettuja että sanallisia arvioita yhteen ja tunnistimme kolme seikkaa, joissa meidän on oltava vahvoja: paikallisissa uutisissa, lukijoiden avustamisessa sekä henkilöiden tarinoissa ja näkökulmissa. Tiivistäen valitsimme lehden tulevaisuuden linjaksi kolmen P:n mallin: puheenaiheet, palvelun ja persoonat.

Puheenaiheilla tahdomme entistä väkevämmin luoda, ylläpitää ja viedä eteenpäin sellaisia uutisia, jotka ovat kainuulaisille tärkeitä. Tavoitteemme on, että keskustelemalla asiat selviävät ja jos niihin ei muuten tunnu löytyvän ratkaisua, haastamme päättäjät tilille. Tällaisia puheenaiheita voisivat olla esimerkiksi kunnalliset päätökset kouluista, urheiluhalleista ja päiväkodeista, laajemmin alueen elinkeinopolitiikka tai vaikkapa sen lähikadun lumiaurauksen taso.

Uskomme, että maakuntauudistuksen myötä kainuulaiset pääsevät tekemään entistä enemmän Kainuun kokoisia ja näköisiä päätöksiä. Kukapa näitä tämän maakunnan kannalta tärkeiden asioiden valmistelua vahtisi, jos ei maakuntalehti?

Tärkeiden puheenaiheiden tunnistaminen vaatii herkkyyttä ja sujuvaa jutustelua lukijoiden kanssa. Siksi toivotankin teidät – kuten tähänkin asti – tervetulleeksi kertomaan, mikä kismittää. Soittaakin saa ja kirjoittaa, luemme kaikki terveiset tarkasti, olipa kyseessä kirje, kortti, sähköposti, tekstiviesti tai vaikkapa Facebookin kautta lähetetty yksityisviesti.

Palvelu tarkoittaa sitä, että lukija saa lehdestä muutakin hyötyä kuin vain päivittäistä tietoa paikallisesti, valtakunnallisesti ja maailmaltakin. Me voimme esimerkiksi vinkata lähellä olevista tapahtumista. Tämä on sitä palvelua, jota haluamme tarjota lukijoillemme vastineeksi asiakkuudestaan.

Tapahtumista ennakkoon uutisoimalla saamme kainuulaiset liikkeelle. Maakunnan vireys tulee silloin kaikkien tietoon ja tapahtumien järjestäjätkin kiittelevät, kun on kävijöitä.

Voimme valjastaa tulevaisuudessa myös digitaalisuuden palvelijaksemme. Tapahtumien ennakkojuttuihin voi saada ominaisuuden, joka neuvoo reitin perille.

Digitaalisuus tarjoaa rajattomasti uusia mahdollisuuksia palveluille. Ajanvietekin on palvelua ja siinä tulevat ensimmäisenä mieleen pelit.

Persoonaa peliin on meidän yksi tukijalkamme. Meiltä toivotaan kannanottoja ja niitä tulette saamaan. Toimittajat kommentoivat ja kolumnoivat aktiivisesti. Omille mielipiteille varataan tilaa, ja tämä tulee näkymään muun muassa Mielipide-aukeaman ulkoasussa.

Toinen ulottuvuus ovat kainuulaiset persoonat. Meiltä on toivottu monenlaisia elämäntarinoita. Miten ihminen selviytyy erilaisista vaikeista paikoista? Voin uskoa, että tällaisille kokemuksille riittää jakajia. Siksi haluamme kirjoittaa niistä.

Elämäntarinoista tulee mieleen Kainuun Sanomien tämän vuoden lahjapaperi ja siinä olleet 101 nimikirjoitusta. Jokainen, joka nimensä kirjoitti, olipa hän 100-vuotias Vilma tai muutaman kuukauden ikäinen Johan tai kuka muu tahansa eri-ikäinen kainuulainen, hän oli oma tarinansa. Toisella ikävuodet ovat kartuttaneet tarinaa jo pitkäksi, toisella elämänkerta on suurelta osin vielä kirjoittamatta. Jokainen meistä silti on laulun ja kertomuksen arvoinen. Näitä kertomuksia haluamme jakaa yhdessä teidän kanssanne.

Vuosi 2018 on Kainuun Sanomille siis juhlavuosi. Haluamme juhlia sitä yhdessä kanssanne. Juhlavuosi tulee sisältämään niin isoa kuin pientä juhlaa, juhlalehden, konserttia, torikierrosta, tempauksia ja tietenkin erilaisia tilaajille suunnattuja kampanjoita.

Uusi vuosi tarkoittaa meillä uudistumista myös ulkoisesti. Ulkoasumme muuttuu tammikuun aikana. Korostamme puheenaiheita. Annamme lisää tilaa näkökulmille. Tuomme tapahtumien tiedot näkyvämmin esiin. Sarjakuvia ja tehtäviä karsimme, koska ne eivät saaneet kovin suurta arvosanaa lukijoiltamme. Artikkeliaukeamalla annamme enemmän palstatilaa toimittajien kolumneille. Pääkirjoitusta tiivistämme.

Ulkoasumme muuttuu, kuten lukijamme toivovat sen muuttuvan. Uusi vuosi, uudet kuteet.

Juhlavuoden aloitamme 17. tammikuuta Kainuun Museolla Kainuun Sanomien 100-vuotisnäyttelyllä.

Kainuun Sanomien juhlavuosi on tavallaan myös Kainuun juhla. Ennen lehden perustamista tätä aluetta kutsuttiin Kajaanin kihlakunnaksi. Voi olla, että Kainuuta ei olisi olemassa tänäkään päivänä, jos sata vuotta sitten perustettu lehti ei olisi samalla antanut nimeä koko maakunnalle.

Olkaamme yhdessä ylpeitä Kainuusta ja Kainuun Sanomista!

Hyvää Uutta Vuotta Sinulle, lukijamme!

Lehden tulevaisuutta

ovat puheenaiheet,

palvelu ja persoonat.

Uusi vuosi tarkoittaa

meillä uudistumista

myös ulkoisesti.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti