REFRRER:path /

Valistustehtävä on yhä ajankohtainen

Kainuun Sanomien historia kietoutuu osaksi itsenäisen Suomen dramaattista alkutaivalta.

Lehden kustannusyhtiö perustettiin joulukuussa 1917 viikko sen jälkeen kun eduskunta oli hyväksynyt Suomen itsenäisyysjulistuksen.

Kainuun Sanomien ensimmäinen varsinainen numero ilmestyi 13.2.1918. Maa oli ajautunut kahta viikkoa aiemmin sisällissotaan.

Ensimmäinen numero on luettavissa digitaalisessa lehtiarkistossa. Sen selailu tietokoneen ruudulla antaa elävän kuvan Suomen ja Kainuun todellisuudesta sata vuotta sitten.


Etusivun näkyvimmällä paikalla on vetoomus Suomen hallitukselta, joka oli joutunut pakenemaan Vaasaan. Siinä pyydetään Suomen kansaa ja kaikkia viranomaisia tukemaan laillista hallitusta. Vetoomuksessa myös kehotetaan tottelemaan hallituksen nimittämää puolustusvoimien ylipäällikköä kenraali Carl Gustav Mannerheimia.

Lehden ohjelmajulistus katsoo jo pidemmälle. Sen mukaan ”lehti tahtoo taistella tuottavan työn arvon kohottamiseksi ja maahenkisen, kansanvaltaisen edistystyön lujittamiseksi.”

Nyt elämme maailmassa, jossa teknologian kehitys muuttaa nopeasti sanomalehdistön toimintaedellytyksiä. Tietoa on maailmassa enemmän kuin koskaan, mutta sen luotettavuus ja todenperäisyys on samalla epävarmempaa kuin koskaan. Ohjeeksi tähänkin murrokseen sopii kappale lehden ohjelmajulistuksesta:

”Kainuun Sanomat hyvin tietää, että kansa ei elä yksin leivästä. Jo sitä tuottaakseen on sen avarrettava tieto- ja käsityspiiriä. Tätä varten on lehti tekevä kaiken voitavansa kansan syviä rivejä nostattavan todellisen valistuksen juurruttamiseksi.”

Onnea satavuotiaalle!

Jätä kommentti