REFRRER:path /

Liikenne

Liikenne -aiheessa kerromme monipuolisesti liikenteestä, liikennevälineistä  ja liikenteeseen liittyvistä käytännön asioista.

« »
Elina Korhonen
Kajaanilainen Tomi Kortelainen löysi torstaina Joensuuhun lähtevän linja-autovuoron aikataulun Matkahuollon sivuilta. Matka.fi-sivusto ei ollut Kortelaiselle tuttu.

Aikatauluhaku tökkii edelleen

Kainuun seudun joukkoliikenteen siirtyminen Waltti-järjestelmään viime kesänä toi mukanaan ongelmia, joita ei ole saatu ratkaistua.

Elina Korhonen

Kainuussa joukkoliikenteellä matkustava ei löydä aikatauluja edelleenkään yhdestä paikasta, vaan aikatauluja on etsittävä Matkahuollon, ely-keskuksen ja Kajaanin kaupungin sivuilta.

Matkahuolto hävisi lippujärjestelmän kilpailutuksen Waltti-järjestelmälle, eikä se ole laittanut verkkosivuilleen tai linja-autoaseman seinälle muita kuin Pohjolan Matkan ajamat vuorot.

Kajaanin Matkahuollon asiakaspalvelijan Mira
Pääkön mukaan aikataulukyselyjä tulee runsaasti.

– On kiukkuisia asiakkaita, jotka sanovat, että on se kumma kun asemalta ei saa aikatauluja.


Paperisten aikataulujen perään kyselevät

Pääkön

mukaan etenkin vanhemmat ihmiset. Paperisia aikatauluja

Waltti-vuoroista

saa Kajaani Infosta ja busseista.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen joukkoliikennevastaavan Ari
Hoppanian mukaan asiasta on tullut paljon palautetta. Hoppania myöntää, että tiedottamisessa ja Waltin nettimyynnissä on kehitettävää.

– Systeemiä pyritään kehittämään koko ajan.

Joukkoliikenteen aikataulut on viimeisen vuoden aikana pyritty kokoamaan valtakunnalliseen matka.fi -palveluun.

Sivustolta puuttuvat kuitenkin tiedot kutsuliikennevuoroista, eivätkä esimerkiksi kaikki juhlapyhäliikenteen vuorot näy palvelussa.

Hoppanian mukaan ely on kehittämässä Kajaanin kaupungin kanssa syksyllä avautuvaa aikataulusivustoa, jossa näkyisivät Kajaanin kaupunkiliikenteen ja seudullisen liikenteen vuorot. Sivulle ei kuitenkaan ole tulossa markkinaehtoisen liikenteen aikatauluja.

Hoppania lisää, että syksyllä Waltti-kortin voi ostaa myös verkosta. Tähän asti nettipalvelussa on voinut ladata lippuja Kajaanin kaupunkiliikenteen ja sisäisen liikenteen Waltti-kortille. Kortti on pitänyt käydä ostamassa aluksi paikanpäältä.

Aikatauluista tiedottaminen ei välttämättä helpotu jatkossakaan, sillä edessä on Hoppanian mukaan paljon muutoksia.

Valtio on ilmoittanut luopuvansa Waltti-järjestelmän kehittämisestä, ja uusi liikennepalvelulaki tuo muutoksia joukkoliikenteeseen. Lisäksi aluehallintouudistuksessa joukkoliikenne siirtyy vuonna 2019 maakunnan vastuulle.

– Joka sektorilla on muutosta tulossa, Hoppania toteaa.

Turkulainen Mervi Mäkinen odotti torstaina linja-autoasemalla Joensuun suuntaan lähtevää linja-autovuoroa ja oli saanut huomata aikatauluhaun ongelmat.

Vuokatin Katinkullassa lomaillut Mäkinen joutui käyttämään taksia Katinkultaan päin matkustaessa, sillä sopivaa linja-autovuoroa ei löytynyt internetistä. Matka.fi ei ollut Mäkiselle tuttu.

– Viime kesänä ja sitä edeltävänä kesänä kävimme täällä ja silloin nämä vielä pelasivat.

Edit 30.6: Tarkennettu tietoja Waltti-kortin verkkolataamisesta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »

Waltin taival

Kainuussa

Kajaanissa Waltti-kortti otettiin käyttöön vuoden 2015 kesällä kaupunkiliikenteessä sekä palveluliikenne Pikku-Petessä. Kesällä 2016 kortin käyttö laajeni Kajaanin seudun joukkoliikenteeseen, mikä laajensi kortin kelpoisuuden esimerkiksi Kajaani-Kuhmo -välille.

Waltti-järjestelmän myötä Waltti-liikenteen vuoroilla ei ole käytössä opiskelija- tai eläkeläisalennuksia. Joidenkin matkojen hinnat nousivat, sillä Walttissa hinnoittelu perustuu vyöhykkeisiin, eikä matkan pituuteen.

Waltti-liput eivät käy markkinaehtoisen liikenteen vuoroilla. Näillä linjoilla käytössä on omat liput ja matkakortit.

Joukkoliikennevastaava Ari Hoppanian mukaan suunnitelmien alla on ollut asiakaspalvelupiste Kajaanin lisäksi myös muihin kuntiin helpottamaan aikatauluista tiedottamista.