REFRRER:path /

Ammattikorkean opiskelijalla todettu keuhkotuberkuloosi

Teijo Määttänen
Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalla ob todettu keuhkotuberkuloosi.
Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijalla on todettu tuberkuloositartunta.

Todettu tuberkuloosi on tarttuvaa muotoa, minkä vuoksi tuberkuloosille altistuneille henkilöille järjestetään tartuntatautilain mukainen altistuneiden selvittely.

Tutkimuksilla pyritään estämään taudin leviäminen.

Kainuun sairaanhoitopiirin keuhkosairauksien ylilääkäri Elsa Nylund kertoo, että tuberkuloosi on Suomessa harvinainen, mutta maailman laajuisesti erittäin yleinen tartuntatauti.


Kainuussa esiintyy vuositasolla vain yksittäisiä uusia tuberkuloositapauksia. Kainuun keskussairaala koordinoi altistuneiden selvittelyä ja tutkimuksiin ohjaamista.

– Tuberkuloosi leviää pisaratartuntana, mutta tartunta vaatii merkittävää ja toistuvaa altistusta. Noin kolmasosa altistuneista saa tuberkuloositartunnan ja näistä vain noin 10 prosenttia sairastuu elinaikanaan kliiniseen tuberkuloosiin. Tuberkuloosin tarttuminen perusterveeseen aikuiseen on poikkeuksellista. Tartunnan voi saada vain tarttuvaa tuberkuloosia sairastavalta henkilöltä, ei esimerkiksi oireettomalta tuberkuloosille altistuneelta henkilöltä, kertoo Nylund.

KAMK toimii aktiivisesti yhteistyössä terveydenhuoltohenkilöstön kanssa altistuneiden selvittämiseksi sekä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Olemme ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin altistuneen henkilökunnan sekä altistuneiden opiskelijoiden saattamiseksi tutkimusten pariin. Kainuun keskussairaalan lisäksi teemme yhteistyötä työterveyshuollon sekä opiskelijaterveydenhuollon kanssa, toteaa rehtori Turo Kilpeläinen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti