REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Äplyilikö se yhttään?

Äplyillä = harata vastaan, vastustaa, hangoitella
Pölijäke = typerys
Halavattu = haukkumasana, jota käytetään yleensä harmistuneena
Kuikuilla = kurkkia, etsiä katseella
Tikarappuut = tikapuut

Kissamme, josta on tällä palstalla ollut jo useamman kerran puhe, meni ja puretti kesällä itseään. Oli pölijäke vissiin käynyt pihallamme usein nähdyn nuoren kollin kimppuun kuvitellen olevansa 18 ikävuodestaan huolimatta yhä elämänsä kunnossa ja pihamme kunkku. Seurauksena oli syvä puremahaava kankussa tai kuten kainuulainen suoraan sanoisi: perssaoksissa. Hampaan jälkiä ei paksun turkin alta huomannut, ja kuten kattien puremat usein, tämäkin tulehtui.

Sitten katin halavattu hävisi. Ei tullut vaikka kuinka kututtiin ja hikipeässä etittiin. Ei näöttäynnä, vaikka koetin kuikuilla sitä sen vakiopiilosta, ulkorakennuksen vintiltä. Puolentoista vuorokauden jälkeen könysin lopulta sähkölampun kanssa vintin perille. Ja siellähän se ruoja makasi. Oli vissiin vettäönny kuolemmaan. Niinhän sairaat ja vanhat kissat usein tekevät.

Mutta voitte kuvitella, millaista oli haalata alle puolitoistametriä korkealta pimeältä vintiltä kumarassa kattia sähkölamppu toisessa kädessä – ja vielä tulla tikarappuut kissa kainalossa alas!

Jos ihmettelette, miksi tätä kerron, vastaus tulee tässä. Kun kerroin tapausta tutulleni, tämä kysyi, että äplyilikö se yhttään?


En ollut kuullut kyseistä verbiä ikiaikoihin, joten minun piti kysyä, että mitä?

Nii että äplyilikö

, kuului vastaus. Ja perään tuli selityskin.

Äplyily on vastaan haraamista, vastaan hangoittelemista, tässä tapauksessa myös rimpuilua.

Miten ihana ilmaus! Makustelin sanaa aikani, ja minusta tuntui, että sanaa voidaan käyttää myös siirtyneessä merkityksessä. Että äplyilyn ei tarvitse olla konkreettista vastaan haraamista vaan äplyillä voi myös sanallisesti.

Minä koetin esittee, että ruvettaan jo hommaan, van se äplyili vaen vasttaan. Kuha äplyillöö!

Kun näin tuttuani uudelleen, kysyin, voiko sanaa hänen mielestään käyttää niin. Hänen mukaansa ehdottomasti voi.

Halavattu-sanasta sen verran, että sanaa käytetään yleensä harmistuneena. Yleiskielellä sana kuuluisi halvattu, joka juontaa halvaukseen. Halavattu on kuitenkin irtautunut tästä merkityksestä eikä oikeastaan tarkoita mitään. Sana on moite, osoittaa syvää paheksuntaa ja harmistumista.

No eikö ne halavatun kantturat ollu koatanu aejan ja karanna ohrapelttoon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »