REFRRER:path /

CSI Miamin rikostutkijat käyttävät kajaanilaisia apuvälineitä

Susanna Kinnunen
Kunnossapitoasentaja Samuli Kemppainen suosittelee lämpimästi Sartoriusta työpaikkana. Hän itse on viihtynyt pipettivalmistajan ja sen robottien parissa jo 14 vuotta.

Markus Pirttijoki

Saattaa olla vaikea kuvitella, että Kainuun pakkasissa tuotetaan rekvisiittaa amerikkalaisen poliisisarjan tarpeisiin. Mutta niin vain on , että mm. CSI Miami tutkii rikoksia Kajaanissa valmistetuilla pipeteillä. Kaiken takana on Sartorius eli entinen Biohit, jonka Kajaanissa valmistamista pipeteistä lähes kaikki menevät vientiin.

Tärkeimpiä asiakkaita ovat laboratoriot, sairaalat ja teollisuus, mutta koska TV-sarjoissa halutaan näyttää aitoja instrumentteja, myös CSI Miami on aikoinaan ottanut kajaanilaiset ammattilaispipetit käyttöönsä.

Sartorius työllistää tällä hetkellä Kajaanissa noin sata henkeä kokoonpanossa ja tuotannossa. Yksi heistä on kunnossapitoasentaja Samuli Kemppainen. Kun Kemppainen astui ensi kertaa Sartoriuksen tehdashalliin vuonna 2004, se näytti kovin paljon erilaiselta kuin nyt. Robotteja oli huomattavasti vähemmän, tuotantosolut olivat pienempiä ja käsityötä paljon enemmän.


Nyt tuotantohallissa häärii 28 robottia. Tekeminen on pitkälle automatisoitu ja niin on Samuli Kemppaisen työnkuvakin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kokeneelle asentajalle olisi tarvetta. Päinvastoin.

– Uusia yllättäviä tilanteita tulee vastaan monta kertaa päivässä. Vaihtelevat päivät tekevät tästä työstä mukavan, Kemppainen sanoo.

Hänen työnkuvaansa kuuluu etupäässä robottien kanssa askartelua. Niiden ylläpito, huolto, korjaus ja laajemminkin tuotannon ylläpito. Jos on häiriötä ja laatuongelmia niin niihin Kemppainen puuttuu.

Sartoriusta Kemppainen pitää hyvänä työpaikkana. Tekemistä on laidasta laitaan.

– Aika hyvä täytyy olla, jos näin kauan on viihtynyt, hän virnistää 14 vuoden kokemuksella.

On selvää, että robotiikkaa ei vielä 1990-luvun lopulla otettu ammattikoulutuksessa huomioon samalla tavalla kuin tänä päivänä.

Kajaanin tehdaspäällikön Pertti Pulkkisen mielestä manuaalityö tulee merkittävästi muuttumaan automaattiseksi sellaisissa työtehtävissä, jotka ovat toistuvia.

– Tulevaisuudessa osaamista tarvitaan mm. robotiikan ja automaation suunnitteluun, käyttöön ja ylläpitoon sekä tiedon analysointiin Pulkkinen sanoo.

Hänestä Kajaanin ammattikorkeakoulu on viime vuosina ottanut automaation ja robotiikan paremmin huomioon. Sartoriukselta on osallistuttu mm. robotiikan perusteet kurssille ja sama kurssi on käytössä myös nuorisopuolella.

– Ammattikoulun puolelta toivoisimme enemmän aktiivisuutta. Sartoriuksella olisi mahdollisuus järjestää opiskelijoille erilaisia oppimisympäristöjä automaatiosta sekä teettää harjoitustöitä, Pulkkinen sanoo.

Suomussalmelta kotoisin oleva Samuli Kemppainen tuli Kajaaniin armeijan harmaisiin vuonna 1995. Sen jälkeen hän aloitti automaatioasentajan opinnot Kainuun ammattiopistossa. Valmistuttuaan hän ehti työskennellä muutamassa paikassa ennen kuin tuli palkatuksi Sartoriukselle vuonna 2004.

Sartoriusta Kemppainen suosittelee lämpimästi työpaikkana – ja Kainuuta asuinpaikkana.

– Jos paikkaa on niin kyllä kannattaa hakea. Tehtäviä on laidasta laitaan monipuolisesti. Kainuu on erilainen kuin Etelä-Suomi, mutta minun mielestä parempi. Siis paras.

Sartorius

Toimipaikat Suomessa Kajaani ja Helsinki

Konsernin liikevaihto 1,4 miljardia euroa

Pääkonttori Saksassa

Työntekijöitä Suomessa 180, joista Kajaanissa 100

Kajaanissa Sartorius valmistaa ammattikäyttöön tarkoitettuja pipettejä sekä niiden kertakäyttöisiä kärkiä tippejä

Lähes koko tuotanto menee vientiin

Asiakkaita ovat laboratoriot, sairaalat ja teollisuus

Kajaanissa valmistettuja pipettejä näkyy myös mm. CSI Miami -TV-sarjassa.

Töitä tarjolla kokoonpanossa

Sartorius hakee parhaillaan työntekijöitä pipettien kokoonpanoon. Tarve uusille työntekijöille tuli siitä, että yhtiö lopetti tuotannon Kiinassa ja siirtää työt Kajaaniin.

Sartoriuksen Kajaanin tehdaspäällikön Pertti Pulkkisen mukaan tuotantotöitä tehdään tarpeen mukaan kaikissa työaikamuodoissa. Prosessimaisesti toimiva ruiskuvalutuotanto toimii 24/7, eli keskeytymättömästi myös viikonloput. Suurin osa työntekijöistä tekee päivätyötä. Toimihenkilöillä on joustava työaika ja omat menonsa voi rytmittää työkiireiden mukaan. Töitä voi tehdä myös etänä.

Viimeisimmät osaajat ovat tulleet Sartoriukselle töihin kunnossapitoon sekä laatupuolelle.

Pulkkisen mukaan tekijöitä löytää, mutta joskus erikoisosaamista vaativaan tehtävään haku voi kestää pitkäänkin. Hän muistuttaa, että automaatio ja robotiikka sopivat työtehtävänä yhtä hyvin naiselle ja miehelle.

- Työn tekeminen on nykyään jatkuvaa uuden oppimista, ja oppimishalu onkin yksi tärkeimmistä valintakriteereistämme, hän sanoo.

Robotiikalla on Sartoriukselle suuri merkitys.

- Robotiikan hyödyntäminen ja digitalisaation kehityksen kärjessä pysyminen on keskeistä tuotannon ja kilpailukyvyn kehittämisessä. Robokai-hanke on mahdollistanut erilaisten sovellusten testaamisen oppilastöinä, tutustumisen opiskelijoihin ja tiedonvaihdon muiden yritysten kanssa, Pulkkinen kiittelee.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti