REFRRER:path /
Teijo Määttänen
Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelija Aku Mähönen on kehittänyt uuden korttipelin, joka julkistetaan parin viikon kuluttua Northern Game Summit -tapahtumassa Kajaanissa.

Ei ainakaan työttömyyskortistoon!

Taantumapuheet eivät ole nujertaneet opiskelijoiden uskoa omiin mahdollisuuksiin.

Ammattikorkeakoulun uusi lukuvuosi avattiin Kajaanissa.

Jorma Moilanen

Luovuttamisen meiningistä ja näköalattomuudesta ei ole tietoakaan Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijaporukoissa. Puhukoot poliitikot ja media mitä puhuvat, mahdollisuuksia on.

– En usko, että täältä työttömyyskortistoon joutuu menemään. Kyllä sitä varmaan jotain keksii. Aluksi ehkä johonkin isompaan firmaan. Ja yrittäjäksi ryhtyminen on aina mahdollista, Arttu Savolainen tuumii.

Hän on kotoisin Kuopiosta ja opiskelee Kajaanissa peligraafikoksi. Meneillään on kolmas opintovuosi.

Kajaanin ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaisia vietettiin maanantaina. Arttu Savolainen ei tilaisuuteen osallistunut, vaan istui koulun kahvion pöydässä pelaamassa korttia kolmen kaverinsa kanssa.

– Kun menossa on viimeinen opiskeluvuosi, eivät avajaiset enää oikein kiinnosta, Savolaisen kanssa samassa ringissä istuskellut Aku Mähönen tuumasi.

Tilanne ei ollut niin paha kuin ensi katsomalta näytti. Korttipöydässä testattiin uutta Amass-peliä, joka on tulossa markkinoille. Pelin on kehittänyt Aku Mähönen.

– Olen hommannut tähän rahoitusta jo yli 10 000 euroa. Ennakkotilauksia on useita kymmeniä, hän kertoi.

Aku Mähönen on kotoisin Iisalmesta. Hän opiskelee pelisuunnittelua. Amass-peli julkistetaan Northern Game Summit -tapahtumassa Kajaanissa parin viikon päästä.

Mähönen ei halua rajoittua pelkkiin tietokonepeleihin.

– Korttipelin suurin viehätys on pelaajien keskinäisessä vuorovaikutuksessa.

Hän arvioi ansaitsevansa korttipakkojen myynnistä ainakin 20 000 euroa.

Korttiringissä uskottiin, että tekevälle löytyy töitä.

– Jos töitä ei olekaan, niin kontakteja on. Niin kauan kuin on aktiivinen, löytyy niiden kautta myös töitä, Aku Mähönen selitti.

Hän oli kesätöissä muun muassa Roviolla, ja suhteita hänellä alkaa olla. Mähösen vieressä korttia lyönyt Arto Pitkänen Taivalkoskelta muistutti, että työmarkkina-alueena on koko maailma. Hänen opintonsa matkailualalla ovat lopuillaan.

– Matkailuala on niin laaja, että Suomestakin varmaan löytyy alan töitä. Esimerkiksi ohjelmapalveluyritykset ja hotellit työllistävät. Ja ainahan voi mennä ulkomaille.

Neljäs kortinpelaaja Veli-Matti Korhonen Oulusta huomautti, että graafisella alalla freelancerina työskentely on aina vaihtoehto työttömyydelle. Hän on peligrafiikan toisen vuoden opiskelija.

Aulassa istuksivat loviisalainen Anni Vellonen ja hyvinkääläinen Riikka Kilpijärvi, molemmat toisen vuoden liikunnanohjaajaopiskelijoita.

– Työllistymisnäkymät ovat aika hyvät. Liikunta on mediassakin mukavasti esillä, ja koko ajan tulee uusia juttuja tuotteistettaviksi, Anni Vellonen mietti.

Häntä itseään kiinnostavat erityisesti personal trainer -työ ja lasten ja nuorten kanssa toimiminen.

Riikka Kilpijärvi sai viime kesänä jo oman alansa töitä kotipaikkakunnaltaan Hyvinkäältä, missä hän toimi liikunnanohjaajana lasten kesäleirillä.

Hän vieroksuu ajatusta opintolainan ottamisesta, ja niin myös Anni Vellonen. Kumpikin on pärjännyt pitkälle kesäansioillaan ja säästöillään. Vanhemmat ovat valmiita auttamaan.

– Äitini sanoi, että lainaa en saa ottaa niin kauan kuin jotenkin pärjätään, Riikka Kilpijärvi kertoi.

Kestävyysvaje on nuorille naisille outo käsite. Valtionvelasta he ovat kuulleet puhuttavan.

– Eivät ne meidän elämäämme vaikuta, Anni Vellonen huomautti.

Riikka Kilpijärvi ei osaa oikopäätä sanoa, vaikuttaako talouden paljon puhuttu taantuma hänen elämäänsä oikeastaan mitenkään.

– Missään nimessä ei tunnu siltä, että peli olisi jo menetetty.

Kaksikko on viihtynyt Kajaanissa, vaikka kaukana kotoa ollaankin.

– Ammattikorkeakoulutasoista liikunnanohjaajakoulutusta on tarjolla Kajaanin lisäksi vain Vierumäellä ja Rovaniemellä.

Ministeriltä

tervehdys

avajaisiin

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tervehti maanantaina videoneuvotteluyhteyden välityksellä Kajaanin ammattikorkeakoulua, jonka lukuvuoden avajisia vietettiin parhaillaan.

Ministerin tervehdys saatiin Chilestä, missä hän johtaa suomalaisten Team Finland vienninedistämismatkaa.

Kyseisellä matkalla on mukana myös Kajaanin ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen, jonka tervehdys myös välittyi juhlavuoden avajaisiin.

Oppilaitoksella avajaistilaisuuden juonsi liiketoiminnan osaamisaluejohtaja Heli Itkonen.

Itkosen mukaan lukuvuosi alkaa KAMK:ssa hyvässä hengessä ja hyvillä mielin, vaikka jatkuvasti tippuukin uutta tietoa tulevista mahdollisista toimintaresurssien leikkauksista.

– Odottelemme ministeriön laskelmia.

Suomalaisten heikkoutena maailmanmarkkinoilla on pidetty heikkoa myyntitaitoa.

– Ongelma on tiedostettu. Me täällä Kajaanissa emme erottele liiketalouden ja muiden alojen opiskelijoita toisistaan. Tekevä AMK tarkoittaa sitä, että liiketoiminta on keskiössä.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa aloitti tänä syksynä 350 uutta opiskelijaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti