REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Eikö huilata?

Huilata = levähtää, pitää taukoa
Rokuli = vapaa
Lipeksiä = kävellä lippasta, joskus myös lähteä karkuun

Murteille on tyypillistä, että kullakin sanalla saattaa olla paikallisesti hyvinkin täsmentynyt merkitys, ja usein se on aivan toinen kuin naapuripitäjässä tai maakunnassa.

Tuttu tarina kertoo kahdesta jätkästä, jotka olivat lähteneet lipeksimään jalkapelissä melkoisen taipaleen taakse. Toinen miehistä oli kainuulainen, toinen pohjoiskarjalaisia. Miesten käveltyä kotvan alkoi kainuulaisukkoa väsyttää ja hän esittikin kaverille varovasti, että eikköön tuo oesi jo aeka huilata.

Toinen katsahti kummissaan, hänen mielestään oli töppöstä pistelty toisen eteen meleko tolokusti, mutta kun toinen kerran huiloommaan pyysi, ajatteli, ettei jää heikommaksi. Äijä alkoi kävellä rapsia entistäkin kovemmin.


Kainuulaisukko seurasi hiki pirskuen perässä, kunnes taas pyysi, että

Va eikö jo huilata

. Toinen puri hammasta ja lisäsi taas vauhtia.

Kun kainuulainen alkoi vallan läkähtyä ja pyysi kolmannen kerran, että huilattaan jo, pohjoiskarjalainen pyörähti ympäri ja tokaisi, että huilloo jos haluvat van minä ainahi istun.

Siinä missä kainuulaisille huiloominen merkitsee levähtämistä, tauon pitämistä, leppäelyä, pohjoiskarjalaisille huilaaminen on päinvastoin vauhdikasta menoa. Kainuulainen huilovvaa selällään, pittää rokulia, pohjoiskarjalainen huilaa paitsi jalan, vaikkapa kelkalla, silloin merkitys on suunnilleen sama kuin meillä kainuussa huirruutteleminen.

Toisistaan lähes päinvastaisin tavoin voidaan ymmärtää myös sana riski. Useimmille nykykainuulaisille riski tuntuu tarkoittavan voimakasta, vankkaa, lihaksikasta, Vaalan Kaihlasella melko tukevaakin. Sillä on sitte riski akka -määritelmä pitää sisällään ajatuksen, että emäntä on liki lihava, mutta samalla toki myös työteliäs, aikaansaapa. Samassa lihavan merkityksessä riski oli aikanaan kuivaniemeläislähtöisen Mikko Alatalon Syksyn sävel -renkutuksessa Rikoo on riskillä ruma.

Kuhmon Nivankylällä ja Sotkamon Jormasilla riski on sen sijaan ensisijaisesti rivakka, nopsajalkainen. Riskistipä se käveli. Se karihta on sitte riski, siis ’virkeä’.

Toki Kuhmossa ja Sotkamossakin tunnetaan riskille myös voiman merkitys. Siellon riski isäntä ja riskiä poekia.

Nykysuomen sanakirjan mukaan riski voi olla sekä rivakka että voimakas. Ei kuitenkaan lihava.

Alussa mainittu lipeksiminen saattaa paitsi kuvata tapaa kävellä, myös karkuun lähtemistä.

Poejat oli toas lähtenneet lipeksimmään.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »