REFRRER:path /

Euroopan mittakaavan onnenpotku

Bullin supertietokone tulee ammattikorkeakoululle Renforsin Rannasta. Se maksoi alun perin vajaan miljoona euroa.Superkone Sisu sekä laskentaklusteri Taito on uusittava lähivuosina. Koneiden käyttö alkoi 2012.

Juha Neuvonen
Lehtori Joona Tolonen (vasemmalla) ja projektipäällikkö Touko Möttönen odottavat innoissaan supertietokoneen tuloa ammattikorkeakouluun.

Tanja Nuotio

Kajaanin ammattikorkeakoulu saa supertietokoneen opiskelijoiden käyttöön ensimmäisenä eurooppalaisena korkeakouluna.

– Tämä on meille onnenpotku. Opiskelijoiden näkökulmasta supertietokone on ainutlaatuista koko Euroopassa, tietojärjestelmien lehtorit Joona Tolonen ja Esa Niiranen iloitsevat.

Bullin supertietokone tulee ammattikorkeakoululle Renforsin Rannasta. Suomen valtion ja korkeakoulujen omistama CSC eli Tieteen tietotekniikan keskus on äskettäin poistanut Bullin käytöstä vanhentuneena.

Ammattikorkealle se on kuitenkin aarre! Koneen alkuperäinen hinta on vajaa miljoona euroa.

Renforsin Rannassa sijaitsevaa CSC:n superkoneympäristöä uudistetaan lähivuosina kymmenien miljoonien eurojen investoinneilla.

Bullin lisäksi myös Kajaanissa sijaitsevat superkone Sisu sekä laskentaklusteri Taito on uusittava lähivuosina. Koneiden tuotantokäyttö alkoi vuonna 2012.

– CSC:n järjestelmät ovat tulleet elinkaarensa päähän, datakeskeisen tutkimuksen ja tieteellisen laskennan uusiin haasteisiin ei pystytä enää vastaamaan ilman uudistettavaa ympäristöä, tutkimuksen palveluista vastaava johtaja Pekka Lehtovuori kertoo.

Valtioneuvosto osoitti keväällä datanhallinnan ja tieteellisen laskennan kehitysohjelmaan 33 miljoonaa euroa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja usean muun ministeriön yhteistyönä koostetun rahasumman käyttöä ei ole vielä lopullisesti päätetty.

– Todennäköisesti iso osa tästä käytetään Kajaanissa sijaitsevan laskentaympäristön uusimiseen, Lehtovuori sanoo.

Tiedeasiainneuvos Erja Heikkinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi perjantaina Kainuun Sanomille, että todennäköisesti suurin osa rahasta tulee Kajaaniin.

– Tämä on todennäköistä ja yrityksen (CSC:n) toimivallassa. Hankinnan määrittely on kuitenkin kesken, eli tässä vaiheessa asiasta ei ole varmaa tietoa.

Lehtovuori arvioi, että rahoitus olisi CSC:n käytössä ensi vuonna, jolloin alkaa laaja kilpailutus.

Ammattikorkean väki on supertietokoneesta innoissaan.

Koneelle rakennetaan parhaillaan paikkaa Taito 1 -rakennuksen aulassa Nettikahvion vieressä. Lasiseinä tulee näyttämään supertietokoneen kaikille.

– Järjestelmä on nestejäähdytteinen, eli rakentamiseen menee ja halutaankin käyttää rauhassa aikaa. Supertietokone on toiminnassa ensi vuonna, projektipäällikkö Touko Möttönen kertoo.

Hän työskentelee Tolkku-hankkeessa, jossa Kainuun Liiton rahoituksella parannetaan oppimisympäristöjä ja nykyaikaistetaan ammattikorkeakoulun konesalin infrastruktuuria.

70 000 euron hankerahoituksen turvin koulu pystyy tekemään tarvittavat muutostyöt.

Bullin ostohintaa ammattikorkeakoulu ei paljasta.

– Monenlaisen datan kerääminen yrityksissä on lisääntynyt, lehtori Joona Tolonen painottaa.

– Esimerkiksi pelialan yritykset vaativat laskentatehoa yhä enemmän. Laskentatehoa tarvitaan vaikkapa 3D-ympäristöön. Meidän opiskelija puolestaan miettii, mitä datalle pitää ja voidaan tehdä.

Supertietokone

Suuri arvo

opiskelijoille

Tietojärjestelmien opiskelija oppii supertietokoneesta mm. seuraavaa: Ylläpito, huolto, energiatehokkuuden parantaminen, komponenttien päivitys, palvelujen tarjonta.

Opiskelijoita kiinnostavat peligrafiikan laskenta, tiedonlouhinnan kokeilut (data mining) eSports-tutkimuksissa, tekoälytutkimus kohteenaan mm. itseajavat ajoneuvot.

Kiinnostus heräsi

Joona Tolonen ja Esa Niiranen kertovat, että kiinnostusta Kajaanin amk:n supertietokoneeseen on jo nyt, vaikka kone ei ole vielä käytössä.

Yhteistyöstä kiinnostuneita ovat olleet konesalien kanssa toimivat valtakunnalliset yritykset.

Lehtorit kiittelevät, että Kajaanissa on pidetty kiinni jo pitkään järjestelmäosaamisen koulutuksesta.

Tietojenkäsittelyn opinnoissa voi suuntautua datacenter-ratkaisuihin. Opetuskäytössä on jo nyt konesali, joka siis saa huikean lisän Bullin koneesta.

Mikä Bull?

Bull on CSC:lle 2014 PRACE-projektin puitteissa hankittu supertietokoneen prototyyppi, jossa on sekä Intel® Xeon Phi™ -apuprosessoreita että Nvidia® Tesla™ K40 -grafiikkaprosessoreita.

Tutkittu esim. avaruussäätä ja alkeishiukkasfysiikkaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti