REFRRER:path /
Juha Neuvonen
Milena Pallotta vihtyy Kajaanissa hyvin. Hän sanoo, että ihmiset ovat todella ystävällisiä. Vierellä Nuppa-kahviossa Kajaanin kaupungin nuoriso-ohjaaja Tuovi Johansson-Huusko.

Firenzestä vapaaehtoistyöhön Kajaaniin

Italialainen Milena Pallotta on esimerkki siitä, että omaa elämänsuuntaa voi ja kannattaa miettiä - vaikka sitten rauhallisessa Kajaanissa.

Tanja Nuotio

Elämä ei useinkaan eikä varsinkaan nykyaikana mene suoraviivaisesti, että ensin opiskelemaan ja sitten töihin.

Siitä esimerkkinä on italialainen nuori nainen Milena Pallotta, 24, joka tekee tällä hetkellä vapaaehtoistyötä Kajaanissa.

Milena osallistuu Eurooppalaiseen Vapaaehtoispalveluun EVS:ään, joka on yksi Euroopan unionin ohjelmista. Hän tuli Kajaaniin syyskuun alussa ja aikoo olla täällä vuoden, ellei sitten jää pidemmäksi aikaa.

Milena Pallottan kotikaupunki Montecilfone sijaitsee Rooman korkeudella, mutta Adrianmeren puolella. Hän on opiskellut arkkitehtuuria viisi vuotta Firenzen yliopistossa.


– Mutta minun pitää miettiä, mitä haluan tehdä työkseni, Milena kertoo hymyillen.

Tiistaina 6.2. Nupan tiloissa Kajaanin Asemakadulla Milena Pallotta ja Azzurra Giovannini, 26, esittelevät EVS-palvelua ja kertovat omista kokemuksistaan.

He ovat tehneet töitä Nupassa nuorten ja lasten kanssa. Nuppa on lyhenne sanoista Nuorten palvelupiste. Milena halusi tulla rauhalliseen Suomeen.

– Maa on niin erilainen kuin Italia, siksi Suomi kiinnosti.

Kajaanin kaupungin nuoriso-ohjaaja Tuovi Johansson-Huusko kertoo, että Suomi kiinnostaa nuoria niin paljon, että tänne on enemmän tulijoita kuin pystytään ottamaan.

– Nyt toivomme, että kainuulaisnuoria lähtisi vapaaehtoistyöhön.

Tiistaina Nupassa järjestetään Valitse vapaasti – Katse tulevaan -tapahtuma, jossa voi henkilökohtaisesti keskustella aikuisopinnoista, yhteishausta ja työllistymiseen, talouteen sekä kansainvälisyyteen liittyvistä asioista.

Tapahtuman takana ovat laajasti kainuulaiset koulutusten ja kurssien järjestäjät ja se on kaikille avoin.

Järjestäjät korostavat, että työelämä ja työmarkkinat muuttuvat nopeasti ja työtehtävien vaatimukset monipuolistuvat. Siksi jatko- ja täydennyskoulutuksen tarve kasvaa koko ajan.

– Aikuisille järjestetään koulutusta kaikilla koulutusasteilla. Oletpa joko työssä tai kotona voit suorittaa tutkinnon tai sen osia, täydentää ammattitaitoasi tai opiskella vaikkapa vain omaksi iloksesi.

Tapahtumassa voit vaihtaa ajatuksiasi ammatinvalinnasta ja uraohjauksesta asiatuntijoiden kanssa. Voit kysyä omaehtoisesta opiskelusta tai työvoimakoulutuksesta. Alle 30-vuotiaita neuvoo Etsivä nuorisotyö.

Paikalla ovat muun muassa Kelan opintotukiasioista vastaava, Velkaneuvonnan asiantuntija ja yhteishakutoimiston henkilökuntaa. Yhteishaku on alkamassa: hakuaika on 20.2.-13.3.

– Järjestimme vastaavan tapahtuman vuosi sitten, eli avoimet ovet yhteistyöverkoston kanssa. Saimme siitä positiivisia kokemuksia, Tuovi Johansson-Huusko toteaa.

Hän kertoo, että silloin oli noin 200 kävijää: nuoria, heidän vanhempiaan ja maahanmuuttajia.

– Elokuussa järjestimme oppisopimukseen keskittyvän tapahtuman, eli tämä on nyt kolmas tapahtuma opiskelu- ja työteemalla Nupassa.

Tiistaina 6.2. aamupäivä kello 9-15 on suunnattu Kajaanin perusopetuksen 9.-luokkalaisten ryhmille. Kaikille avoin tapahtuma on kello 15-17.

Nupasta saa nyt apua työnhakuun

Nuppa on toiminut Kajaanissa Asemakadulla lähellä rautatieasemaa nyt reilun vuoden. Paikasta löytyy hyvin monenlaista nuorten elämään liittyvää palvelua.

Vuodenvaihteesta lähtien Nupasta on voinut saada joka arkipäivä TE-toimiston palveluja.

Asiantuntija Taina Loukusa siirtyi Lönnrotinkadulta Asemakadulle. Hänet löytää Nupasta toisen kerroksen monitoimitilasta maanantaista perjantaihin virka-aikaan.

- Ohjaan alle 30-vuotiaita matalalla kynnyksellä työnhaussa, koulutuksen suunnittelussa, koulutukseen hakeutumisessa, työkokeilussa.

- Palvelen ilman ajanvarausta tai minulta voi varata ajan.

Loukusa kertoo, että TE-palveluita on kysytty Nupassa jo ahkerasti, eli tarvetta ohjaukselle on.

Kajaanin Nuppa on nykyään Ohjaamo Nuppa eli osa valtakunnallista toimintaa. Ohjaamo kokoaa nuorten kanssa toimijoita yhteen saman katon alle.

Toimintaa lähdettiin laajentamaan eri puolille Suomea osana nuorisotakuuta vuonna 2014.

Vuoden 2018 alkupuolella Ohjaamoja on noin 50 eri puolilla Suomea ja toiminta ulottuu jokaisen maakunnan alueelle.

Jätä kommenttiMitä?

Vapaaehtoistyö

Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu (Euroopean Voluntary Service EVS) on ohjelma, jossa tehdään vapaaehtoistyötä jossakin Euroopan tai lähialueen maassa yleensä 6-12 kuukautta.

Se osa Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelman Youth in Action -ohjelmaa.

Vapaaehtoistyöohjelma, joka on suunnattu EU:n maissa, Islannissa, Norjassa ja Turkissa asuville nuorille sekä paikallisille yleishyödyllisille organisaatioille.

Tarkoituksena on antaa nuorille elämänkokemuksia, jotka auttavat heitä itsenäistymään ja tarjoavat eväitä elämään.

Mukana 6.2.

Koulutus ja kurssitarjonnat:

Kainuun Aalto ja AIKOPA

Kaukametsä

Kajaanin ammattikorkeakoulu

Kainuun opisto

Kainuun ammattiopisto, Valma ja oppisopimuspalvelut

Muu tuki uralle:

AVO ammatinvalinta- ja uraohjaus

TE-palvelut

Kela, velkaneuvonta

KAO:n hakutoimisto

Eures, EVS

Etsivä nuorisotyö, kuntouttava työtoiminta