REFRRER:path /

Puolangan johtajaehdokkaan taustalla erottamishanke

Puolangan kunnanjohtajaksi vankimmin ehdolla oleva Esko Rautiainen on syntyisin Ristijärveltä.

Hannu Mustonen

Puolangan kunnanhallitus esittää uudeksi kunnanjohtajaksi Esko Rautiaista, joka toimii nykyisin Askolan kunnanjohtajana. Hallitus päätti esityksestään maanantaina, ja valinnan tekee kunnanvaltuusto.

Virkaan haki yhteensä 23 henkilöä, joiden lisäksi Rautiainen antoi suostumuksensa valintaan. Valtuusto päättää kunnanjohtajan valinnasta marraskuun toisena päivänä. Nykyinen kunnanjohtaja Seppo Rajala siirtyy erityistehtäviin vuoden vaihteessa ja eläkkeelle ensi vuoden kesäkuussa.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Peltolan (kesk) mukaan hallitus valitsi yksimielisesti Rautiaisen, koska hän oli haastattelujen perusteella pätevin ja sopivin vapautuvaan johtajan virkaan.

Peltolan mukaan Rautiaiselle ei esitetty suostumuspyyntöä Puolangalta, vaan hän jätti suostumuksensa omatoimisesti hakuajan aikana. Hallitus odottaa Rautiaisesta johtajaa, joka osaa johtaa kuntataloutta ja -organisaatiota jatkuvassa muutoksen tilassa.

Ristijärvellä syntynyt Rautiainen perustelee Puolangalle hakeutumistaan sillä, että hänen takaraivossaan on aina ollut ajatus siitä, että vielä jonain päivänä hän palaa Kainuuseen. Nyt elämäntilanne mahdollistaa muutoksen, mikä on siinäkin mielessä hyvästä, että Ristijärvellä asuvat edelleen iäkkäät vanhemmat ja maakunnassa on paljon kavereita.

Puolangalla hän näkee ykköshaasteena kuntatalouden pitämisen tasapainossa. Hyviä pohjia antaa esimerkiksi se, että sote-asiat ovat Puolangalla hyvällä mallilla.

Taustalla on kuitenkin myös erottamishanke Askolan kunnanjohtajan virasta. Askolan kunnanvaltuusto päätti elokuun 20. päivä, että se perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään Rautiaisen erottamista tai siirtämistä toisiin tehtäviin. Valtuusto päätti asiasta äänin 15–10, ja valiokunta sai työaikaa kuluvan kuun 13. päivään saakka.

Valiokunnan perustaminen perustui 13 valtuutetun ja kolmen varavaltuutetun aloitteeseen.

Rautiaiseen kohdistui erottamishanke jo vuonna 2011, mutta tuolloin valtuusto päätti olla perustamatta valiokuntaa. Kahdeksan valtuutettua vaati Rautiaista erotettavaksi, koska he epäilivät hänen talousjohtamiskykyään. Rautiainen kiisti talouden huonon hoidon.

Nyt Rautiainen toteaa, että Askolassa vallitsee sen sortin poliittinen kuohunta, ettei se enää innosta pitkän virkaurakan jälkeen.

Rautiainen syntyi Ristijärvellä vuonna 1960. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Linnan lukiosta vuonna 1981, mitä ennen hän kävi ammattikoulun puhelinasentajalinjan.

Askolan kunnanjohtajaksi Rautiainen astui vuonna 2007, mitä ennen hän toimi Mellilän kunnanjohtajana neljän vuoden ajan. Ennen Mellilää hän palveli Askolassa yli 12 vuoden ajan kunnansihteerinä ja hallintojohtajana.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti