REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Illo ja älijäke

Illo= ällöttävä, vastenmielinen; ihmisestä: jotenkin niljakas, vrt. arkikielen ällö
Älijäkkeen näkönen = halju, jotenkin vastenmielinen. Ruuasta: ei herkullinen tai houkutteleva; luonnehdintana ihmisestä: typerä ja aikaansaamaton, tolikka

Van se oli minusta tosi illoa, voidaan sanoa, kun sattuu näkemään vaikkapa jotakin omasta mielestä vastenmielistä tekemistä. Joskus ehkä noloakin.

Kun maaseudulla ei ainakaan takavuosikymmeninä ollut tapana hempeillä, saattoi lapsista olla illon näköistä sekin, kun isä suukotti äitiä saunapolulla.

Nykyisin saattaa vanhempien kuhertelu kirvoittaa herkän murrosikäisen suusta tokaisun: Äh, ällöä! Lapsilla kun on taipumus kuvitella, että rakkaus ja hellyys päättyvät viimeistään tuossa kolmenkymmenen tietämissä.

Mutta niin illo kuin ällökin tarkoittavat toki vakavampaakin vastenmielisyyttä.


Jos joku on todella illon näköinen

, on hän jotenkin vino, vastenmielinen, olemuksessa on jotakin kieroa.

Koko maassa nykynuorten sanastoon kuuluva ällö on kuta kuinkin täydellinen synonyymi illolle, mutta sellainen vivahde-ero sanoilla on, että ällö liittyy myös ruokaan. Ällö on siis äklöttävää, oksettavaa.

Kovin ylevä superlatiivi ei ole sekään, jos jotakin mainitaan ätläkkeen näköseksi.

Kuorin taannoin greippiä, kun Sonkajärveltä syntyisin oleva työtoverini totesi, että Aa, se onkin reippi. Minä jo aattelin, että on älijäkkeen näkönen.

Naurattamaanhan se pakkasi, sillä älijäke tunnetaan Kainuussakin. Ruokaan liitettynä se tarkoittaa vastenmielistä, ehkä vetistä.

Myös ihmiseen liitettynä älijäke on kaikkea muuta kuin imarteleva määritelmä. Yleisesti ottaen syvää halveksuntaa osoittavaa termiä käytetään yleensä pojista ja miehistä, tyttöihin tai naisiin en osaa sanaa liittää. On siinnäe mulla yks älijäke. Ei tuotakkaan älyvä. Seiso ja pala ja tie ite!

Sinnoot yks suamaton älijäke koko mies.

Taru Paavoseppä

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »