REFRRER:path /

Ilves tappoi metsäkauriin asutuksen lähellä Kajaanissa

Kajaanin asutusalueilla liikkuu muutamia kaurislaumoja. Ilveksistä tulee ilmoituksia jatkuvasti.

Jari Eloranta
Kajaanin Huuhkajanvaarassa asuva Jari Eloranta törmäsi verijälkiin, kun hän oli sunnuntaiaamuna kävelyllä Vimpelinlammen rantapolulla. Noin 400 metrin jäljestyksen jälkeen löytyi eloton metsäkauris.

Hannu Mustonen

Kajaanin Huuhkajanvaarassa asuva Jari Eloranta törmäsi verijälkiin, kun hän oli sunnuntaiaamuna kävelyllä Vimpelinlammen rantapolulla. Noin 400 metrin jäljestyksen jälkeen löytyi eloton metsäkauris. Jäljistä päätellen metsäkauris koki kohtalonsa ilveksen kynsissä.

Elorannan mukaan ilves oli raahannut metsäkaurista kaikkiaan noin 450 metrin matkan sen jälkeen, kun se oli tappanut saaliinsa Nuotiotien talojen lähellä. Peto kuskasi eväänsä moottorikelkkauran yli ja polulla se raahasi ruhoa lumella eikä suinkaan hiekoituksella.

Eloranta löysi kaulasta raadellun metsäkauriin Vimpelinlammen eteläpään taimikosta, mistä ilves haki ilmeisesti rauhaisaa ruokailupaikkaa. Kauriin ruho ei ollut jäätynyt eikä jäykistynyt, joten eläin menetti henkensä todennäköisesti sunnuntaina aamuyöllä.

Tiistaiaamuna Eloranta kävi paikalla uudelleen ja kauriista oli jäljellä enää sorkat, selkäranka, pää ja iso kasa karvoja.

Nuotiotien asukkaan mukaan pihapiirissä on käynyt viime aikoina viisi metsäkaurista, mutta Eloranta havainnoi maanantai-iltana Vimpelinlammen jäällä enää kolme kaurista.

Elorannan mukaan ensimmäiset kauriit ilmaantuivat alueelle seitsemän vuotta sitten ja nyt niitä näkee melkein päivittäin. Tällä tietämällä kukaan ei ruoki kauriita, mutta ne hakevat turvaa ihmisasutuksen läheltä. Vastaavasti pedot tulevat ihmisasutuksen piiriin kauriiden, rusakkojen ja jänisten perässä.

Ilveksestä Elorannalla ei ole näköhavaintoja, mutta pedon jälkiä on alueella havaittavissa.

– Kettuja näkee ihan päivällä. Ne uskaltavat tulla pihapiiriin, Eloranta kertoo luonnonläheisen Huuhkajanvaaran elosta.

Ilves ei hirvitä Elorantaa, vaan hän uskaltaa lenkkeillä koiransa kanssa alueen metsäpoluilla.

– Kyllä se karttaa ihmistä. Eivät ne vielä niin tuttavallisia ole.

Kajaanin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajan Matti Kuljun tiedossa on muutamia Kajaanin asutusalueilla liikkuvia metsäkaurislaumoja, jotka koostuvat muutamista yksilöistä. Yksi lauma liikkuu Purola-Puistola -alueella asti ja yksi Palokankaan, Lehtikankaan ja Variskankaan alueella.

Kauriiden kokonaismäärästä ei ole tietoa, mutta niitä on jo sen verran paljon, että Kajaanissa on sattunut alkuvuoden aikana kauriskolareita.

Myöskään ilvesten määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta Kuljun mukaan kanta on aika voimakkaassa kasvussa ja ilveksiä on koko Kajaanin alueella kymmeniä. Asutuksen liepeillä tai ihan pihapiirissä liikkuvista ilveksistä tulee ilmoituksia jatkuvasti ja ilmoituksia kertyy melkein ympäri kaupunkia.

– Melkein joka viikko tulee soittoja, Kulju kuvaa tilannetta.

Viime vuonna ilves tappoi Hevossuolla kaksi lammasta, mutta muita kotieläinvahinkoja ei ole tiedossa viime ajoilta.

Kuljun mielestä Kajaanin ilveskantaa pitäisi verottaa nykyistä raskaammin. Viime metsästyskaudelle heltisi kaksi ilveslupaa, jotka käytettiin nopeasti. Riskinä on, että pihoihin pakkaantuvien ilvesten määrä kasvaa entisestään, mikä kasvattaa ainakin kotieläimille aiheutuvaa uhkaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti