REFRRER:path /

Harrastukset

Kiinnostaako sinua virkkaaminen, matkustaminen, tanssiminen, valokuvaus tai vaikkapa legorakentaminen? Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia harrastuksiin liittyviä juttuja ja vinkkejä uuden harrastuksen aloittamiseen.

« »
Jonna Karjalainen
Juha, Antti ja Sakari Sillanpää nappasivat kirkkaimmat pystit vetouistelun SM-kisoista.

Isä ja pojat veivät mestaruuden

Vetouistelun SM-kisojen kalasaalis jäi järjestäjien mukaan harmittavan pieneksi.

Tapahtuma toi eloa Kajaaniin ja Nuasjärvelle.

Jonna Karjalainen

Juha, Antti ja Sakari Sillanpää ovat uudet vetouistelun Suomen mestarit.

Isä ja pojat kuittasivat sunnuntai-iltana päättyneessä kilpailussa itselleen kirkkaimman pystin ja palkintomatkan Norjan Vaeroy-saarelle. Matkan ohjelmaan kuuluu mitäpä muutakaan kuin vetouistelua kalaisilla vesillä.

Kilpailijat lähtivät alkuperäisen suunnitelmansa mukaan pyytämään Nuasjärveltä pelkästään haukea ja ahventa. Uistimet laskettiin mataliin vesiin. Suunnitelma kannatti.

– Kyllähän tämä hienolta tuntuu, mukava oli kilpailla. Eilen tuli hyvin kalaa ja tänään taas vähän heikommin. Se kuitenkin riitti voittoon, kippari Juha Sillanpää kertoi.

Vetelistä saapunut venekunta tutustui kilpailujärveen tiistaista saakka. Nuasjärvi ei ollut heille ennestään tuttu.

– Vuokatista lähdimme ja kävimme katselemassa paikkoja. Meillä on ollut majoitus Katinkullassa.

Nuasjärvellä riitti viikonlopun aikana kuhinaa, kun 160 venekuntaa, eli noin 500 kalastajaa taisteli vetouistelun Suomen mestaruudesta.

Kilpailusihteeri Jorma Valtanen laskeskeli ensimmäisen kilpailupäivän aamuna, että Nuasen vesillä pyytää viikonlopun aikana yhteensä 1 600 uistinta.

– Eiköhän niihin jokunen kala nappaa, Valtanen myhäili.

Molempien päivien kalasaalis jäi kuitenkin pettymykseksi. Lauantaina kilpailijat toivat rantaan alle 800 kiloa kalaa. Sunnuntaina kalaa tuli yhteensä 535 kiloa.

– Se on puolet vähemmän kuin odotimme, Valtanen harmitteli.

Toisena kisapäivänä osa veneistä palasi rantaan ilman kalan kalaa.

– Uskon, että kalan vähäinen määrä johtuu tasaisesta ilmanpaineesta. Kala ei vain liiku. Äkkiä en keksi muuta syytä, Valtanen arvioi.

Nuasesta nousi kuitenkin komeita vonkaleita. Kilpailun suurin kuha painoi 5 001 grammaa. Kaikki kilpailukalat matkasivat Hätälän konteissa myytäväksi.

Molempina kilpailupäivinä vesille ampaistiin kilpailukeskuksen läheisyydestä, eli Kajaanin Kauppatorin rannasta. SM-kisailu kiinnosti, sillä ranta oli täynnä yleisöä.

Kippari Matti Ruuskan venekunta odotteli lauantaiaamuna kilpailun alkamista toiveikkaana.

Vavat ja miehet olivat valmiina nappaamaan suurimman saaliin. Kajaanin SM-kisoihin oli lähdetty tavoittelemaan voittoa.

Miehistöön kuuluneen Marko Ruusun mukaan pääpalkinnon lunastaminen ei ole kuitenkaan pääasia, sitäkin enemmän miehiä kiinnosti hieno titteli.

– Sitä tänne on lähdetty hakemaan, Ruusu sanoi.

Nuasjärvi ei ollut Jämsästä ja Joroisista saapuneelle miehistölle ennestään tuttu kalavesi. Aikaisemmin he ovat pyytäneet kalaa Oulujärvellä.

Miehet olivat käyneet muiden kilpailijoiden tapaan tutustumassa vesistöön jo kilpailua edeltävinä päivinä.

– Hyvältä vaikuttaa, Ruusu tuumi innostuneena.

Miehet ovat kalastaneet samalla porukalla jo kymmenisen vuotta, joten yhteistyöstä on tullut saumatonta.

Kalojen liikehdintää ja pohjan muotoja tarkkaillaan navigaattoreilla ja kaikuluotaimilla. Yksi ohjaa veneen apajille ja käsiä tarvitaan tietenkin myös kalojen irrottamiseen. Ruusun mukaan kaikki miehistön jäsenet osallistuvat kaikkiin tehtäviin.

– Varsinaista työnjakoa ei tarvita, Ruusu kertoi.

Miehet ovat kiertäneet tänä kesänä parikymmentä kilpailua. Useimmiten kaikki osallistuvat kilpailuun omalla veneellään, mutta tällä kertaa liikkeellä oltiin kipparin paatilla.

Ruusu uskoi, että kilpailussa on hyvät mahdollisuudet saada kelvollinen saalis. Joukkueella oli käytössä kaikki sallitut vavat, eli yhteensä 10 kappaletta.

– Kuha, hauki ja ahven ovat pääkalat. Tuskin lohikaloja tulee. Nekin ovat tervetulleita jos tarpeeksi isoja sattuu, Ruusu arvioi.

Kainuu on toiminut vetouistelun SM-näyttämönä viimeksi vuonna 1 999.

Seuraavaa kertaa saataneen kisajärjestäjien mukaan odottaa taas kymmenisen vuotta.

Tulokset (henkilökohtainen): 1. Sillanpää Juha, Sillanpää Antti, Sillanpää Sakari (kipparin kotipaikka Patama) 2. Tourunen Ilari, Tourunen Lari (Äänekoski) 3. Mäkäräinen Jukka, Ryhänen Vesa, Hurskainen Jari, Mäkäräinen Mikko (Iisalmi) 4. Moilanen Jukka, Ruotsalainen Tero, Karppinen Asko (Kajaani) 5. Hartikainen Marko, Vuori Ville, Nuotio Jari, Kivinen Marko (Orivesi).

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »