REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Jaska-sääksi lähti etelänmatkalle

Matti Kemppainen/Arkisto
Jaska-sääksi lähti muuttomatkalle maanantaiaamuna.

Antti Hyvärinen

Kainuun tunnetuin sääksi, Jaska, on lähtenyt jälleen muuttomatkalle etelään. Satelliittiseurannassa oleva lintu lähti kotipesältään Hyrynsalmelta maanantaina aamupäivällä.

Sääksitutkimusta tekevä biologi Vesa Hyyryläinen kertoo, että lintu kalasteli vielä aamukahdeksalta Hyrynsalmella, mutta puolen päivän aikaan se oli jo lentänyt sata kilometriä etelään.

Tänä vuonna Jaska lähti muuttomatkalle viikkoa aiemmin verrattuna vuoden takaiseen. Jos vanhat tavat pysyvät, Jaska lentää noin 400 kilometrin päivävauhdilla kohti päiväntasaajalla sijaitsevaa Gabonia, jossa se vietti viime talven.

Kolean ja sateisen kesän takia Jaskan pesintä epäonnistui, eli jälkikasvua ei ole lähdössä maailmalle. Sääksipariskunnat viettävät talvet erillään toisistaan ja palaavat keväällä vanhalle pesälle.

Tänä syksynä Kainuusta lähtee kaksi uutta seurantasääkseä, eli Ukko-niminen koiras ja sen poikanen Tommi. Uusien seurantalintujen pesä on noin kuuden kilometrin päässä Jaskan pesältä. Hyyryläinen arvioi, että Ukko lähtee muuttomatkalle lähipäivinä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »