REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Jaska-sääksi liihottaa jo kaukana kotoaan

Matti Kemppainen/Arkisto
Sunnuntaina Jaska viipyili Vinnytsjan alueella Ukrainassa. Muuttomies on lentänyt kotipesältään 1740 kilometriä etelään. Myös kaksi uutta seurantasääkseä on jo muuttomatkalla kohti Afrikkaa.

Hannu Mustonen

Kainuun satelliittiseurantasääksi Jaska liihottaa jo parin tuhannen kilometrin päässä kotoaan. Myös kaksi uutta seurantasääkseä on jo muuttomatkalla kohti Afrikkaa.

Jaska aloitti syysmuuttonsa viime viikolla varhain maanantaiaamuna, mutta ensin se tankkasi Hyrynsalmen Seitenjärvellä. Päivän aikana lintu liiteli etelää kohti hyvässä pohjoistuulessa 417 kilometriä, kunnes asettui yöpuulle Luumäen Kivijärven Särkisaareen.

Tänä vuonna Jaska lähti muuttomatkalle viikkoa aiemmin verrattuna vuoden takaiseen.

Tiistaina Jaska jatkoi määrätietoisesti kohti etelää. Varhain aamulla lintu nähtiin todennäköisesti Virolahden Kellovuoren lintutornista muuttolennossa etelälounaaseen. Päivän aikana Jaska ylitti Viron Peipsijärven länsirantaa hipoen ja lennettyään 630 kilometriä se laskeutui yöpuulle Liettuan Aimajas-järven rantametsikköön.

Keskiviikon aikana Jaska lensi eteläkaakkoon 509 kilometriä. Se yöpyi metsikössä Luoteis-Ukrainassa Kostopolin kaupungin länsipuolella.

Torstain ja sunnuntain välisenä aikana Jaska lenteli lyhyitä päivämatkoja Ukrainan maaseudulla. Perjantaina se käväisi Ukrainan ja Moldovan rajalla ja kalasti Dnestr-joella, mutta matka ei jatkanutkaan etelään, vaan muuttomies kääntyi luoteeseen ja viipyili sunnuntaina Vinnytsjan alueella. Tuolloin Jaska oli lentänyt kotipesältään 1 740 kilometriä etelään.

Maanantaiaamuna Jaska vietti aikaa Sutyskyn kaupungin etelälaidalla ilmeisesti kalassa.

Tommi aloitti syysmuuttonsa viime keskiviikkona. Se lensi aamupäivän aikana 90 kilometriä eteläkaakkoon ja jäi kalastelemaan Kuhmon Pitkäjärvelle. Varhain torstaiaamuna Tommi jatkoi etelään ja viimeinen paikannus linnusta tuli iltapäivällä Pohjois-Karjalasta Joensuun ja Ilomantsin välimailta.

Varhain sunnuntaiaamuna Tommista saatiin paikannus lähellä Novgorodin alueen rajaa, jolloin muuttaja oli edennyt pesältään noin 700 kilometriä eteläkaakkoon. Sitä ennen lintu ehätti yöpyä Sortavalan lähellä Laatokan pohjoisrannalla ja jatkaa muuttoaan eteläkaakkoon Laatokan rantamaisemissa.

Maanantaiaamuna Tommi teki matkaa Podusovon kaupungin lähimaastossa.

Ukko aloitti syysmuuttonsa torstaina aamupäivällä. Se lensi eteläkaakkoon lähes samaa reittiä kuin Tommi edellisenä päivänä ja jäi yöpymään Savijärvelle Pohjois-Karjalaan.

Perjantaina aamupäivällä Ukko ylitti Venäjän rajan, minkä jälkeen se yöpyi metsäalueella Karjalassa ja jatkoi muuttolentoaan etelään. Sunnuntaiaamuna Ukko lähestyi Tverin aluetta, jolloin se oli lentänyt 790 kilometriä kotipesältään.

Maanantaiaamuna Ukko oleskeli järven rannassa lähellä Shelemikhan kaupunkia.

Isä Ukko ja poikanen Tommi matkaavat nyt etelään vain noin 50 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Uusien seurantasääksien pesä on noin kuuden kilometrin päässä Jaskan pesästä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »