REFRRER:path /

Jaska-sääksi taivaltaa Turkissa

Onervasta ei
havaintoja pitkään aikaan, mutta Jaska

on lentänyt muutto-
matkallaan nyt yli

2 600 kilometriä
kohti Afrikkaa.

Matti Kemppainen
Vesa Hyyryläinen asensi lähettimen Jaskan selkään elo-syyskuun vaihteessa Hyrynsalmella. Maanantaina lintu oli Aigeianmeren ja Marmaranmeren välisellä Dardanellien salmella Turkissa.

Hannu Mustonen

Kainuun satelliittiseurantasääksi Jaska piti pitkän lepo- ja tankkauspaussin Ukrainassa, mutta nyt sillä on taas meno päällä. Maanantaina aamupäivällä se oli Aigeianmeren ja Marmaranmeren välisellä Dardanellien salmella Turkissa.

Jaska jumi syyskuun 20. päivän paikkeilla Ukrainaan Vinnytsjan alueelle, missä se suosi erityisesti Lyadovan vesien kalastusmahdollisuuksia.

Viime lauantaiaamuna Jaska jatkoi vihdoin matkaansa. Aamupäivän aikana se ylitti Moldovan luoteisosan, ja päivän aikana matka jatkui Romanian ilmatilassa kohti etelää.

Lentäjä yöpyi pienessä metsikössä 160 kilometriä Bukarestin koillispuolella. Päivämatkaa kertyi lähes 400 kilometriä.

Sunnuntaina Jaska lensi 460 kilometriä suoraan etelään. Se ylitti Bulgarian noin seitsemässä tunnissa, jolloin matkanopeudeksi tuli 35 kilometriä tunnissa.

Turkin läntisimpään kolkkaan Jaska saapui kello 14 paikallista aikaa. Se jatkoi vielä 50 kilometriä etelään ja jäi yöpymään maaseudulle vain kahdeksan kilometrin päähän Kreikan itärajasta.

Muuttomatka jatkui jälleen varhain maanantaiaamuna. Kello 11 aikoihin Jaska oli menossa Aigeianmeren ja Marmaranmeren välisellä Dardanellien salmella. Siihen mennessä se oli edennyt kotipesältään yli 2 600 kilometriä.

Jaska menee melko tarkasti samaa reittiä kuin Muoniosta liikkeelle lähtenyt Heikki, joka sekin kiersi Mustanmeren länsipuolelta.

Heikki saavutti Egyptin jo syyskuun 20. päivän tienoilla, mutta sen jälkeen siitä ei ole kuulunut mitään. Satelliittiseurannan perusteella sääksi lensi Välimeren yli, mutta monen tunnin paikannusvälien vuoksi se ei ole aivan varmaa.

Jaskasta tulee tietoa puolen tunnin välein, jotta lentokarttaan tarttuvat mahdollisimman tarkat tiedot myös kaikenlaisista poikkeamista. Kainuulaisesta sääksestä ei ole koskaan aikaisemmin kertynyt tietoja näin etelästä.

Onervasta ei ole saatu vieläkään uusia havaintoja. Viimeksi se paikannettiin Äänisjärven eteläosiin syyskuun kymmenes päivä.

Biologi Vesa Hyyryläinen ei ole vielä luopunut toivosta, sillä viimeisimmän tiedon mukaan Helena-sääksi pääsi talvehtimisalueelle saakka, vaikka siitä ei tullut Saharan ylityksen aikana mitään tietoja.

Jätä kommentti