REFRRER:path /

Jaska-sääksi tekee tuloaan Turkissa

Matti Kemppainen/arkisto
Satelliittiseurantasääksi Jaska selvisi Saharasta ja se on ylittänyt myös Välimeren. Maanantai-iltana hyrynsalmelaissiivekäs pyydysti eväkkäitä Turkissa.

Hannu Mustonen

Satelliittiseurantasääksi Jaska selvisi Saharasta ja se on ylittänyt myös Välimeren. Maanantai-iltana hyrynsalmelaissiivekäs pyydysti eväkkäitä Turkissa.

Saharan ylityksen jälkeen Jaska saapui Libyan pohjoisrannikolle iltapäivällä viime perjantaina.

– Sääksi oli lentänyt aavikon halki noin 2 000 kilometriä kuudessa päivässä keskimäärin 330 kilometrin päivävauhtia, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.

Jaska yöpyi Libyassa Qaminisin kaupungin länsipuolella ja suuntasi lauantaiaamuna Välimerelle.

– Yli 500 kilometrin päivämatkan päätteeksi lintu lepäili muutaman tunnin Kreetan eteläpuolella sijaitsevalla Gávdos-saarella. Sunnuntaiaamuna Jaskan kevätmuutto jatkui luoteissuunnassa.

Päivämatkaa kertyi noin 300 kilometriä, minkä päätteeksi Jaska asettui illalla lepäämään Egeanmeren eteläosaan pienen Katergaris-saaren rannalle. Sen jälkeen muuttolintu jatkoi matkaansa rauhallista lentovauhtia koilliseen ja maanantai-iltana se jäi kalastelemaan Çine Çayi -joelle Turkin länsiosaan.

Edellä lentävä Jaskan reviirinaapuri Ukko ylitti viime lauantaina jo Mustanmeren. Lintu yöpyi Ukrainan maaseudulla Donetskin alueen eteläosassa ja varhain sunnuntaiaamuna se oli muuttolennossa koilliseen Mariupolin länsipuolella.

– Kahden päivän aikana Ukko muutti Ukrainan ilmatilassa 470 kilometriä pohjoiseen.

Tiistaina yöllä Ukon lähettimestä saatiin paikannus Venäjän puolelta Belgorodin alueelta, missä lintu oli Seim-joen varrella.

– Kotipesälle on matkaa 1 580 kilometriä. Mikäli Ukko jatkaa samaa päivävauhtia, se saapuu Hyrynsalmen pesälle ennen vappua.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti