REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Joutusa toemittaa

Joutusa = (liiankin) nopea
Toemittoo = kertoa asiaa eteenpäin (ilman lupaa)
Rumpattoo = kertoa todella touhukkaasti ja vuolaasti jotakin
Roejata, ryöjätä = kantaa raskasta taakkaa
Rettuuttoo = kantaa raskasta taakkaa varsinkin, jos kantaja on pieni

No jo piti olla joutusa tuhahdin itselleni, kun pistin näytöllä olleita juttuja sulkiessani myös työn alla olleen jutun vahingossa kiinni.

Joutusapa hyvinnii. Ilmausta käytetäänkin usein negatiivissävyisesti.

Niitä riittää joutusia ihmisiä, jotka toemittaat joka asijata / assieta etteempäin, vaikkei se niille kuulu sen silimän vertoa. Näin voidaan sanoa vaikkapa juorukelloista, jotka toimittavat, siis vievät tietoa vaikkapa työpaikalla yhdelle jos toisellekin.


Joutusa

on luonnollisesti yleiskielen joutuisan, nopean, vastine, mutta kainuuksi siis liiankin nopean merkityksessä.

Toki joutusaa saatetaan käyttää toisinaan myös kehuna: On se joutusa. Tuonni kerkesi tehä.

Mutta takaisin toemittamiseen.

Myös Nykysuomen sanakirja tuntee toimittamiselle kainuun toemittamista lähellä olevan merkityksen. Toimittaminen kun tarkoittaa päämerkitystensä ohella myös sitä, että joku selittää usein touhukkaasti tai innokkaasti jotakin asiaa jollekulle toiselle.

Ero yleiskieleen on hiuksen hieno, mutta ainakin minun korvissani puheessa on pieni paheksuva sävy, kun jonkun kerrotaan toemittaneen asiaa eteenpäin.

Jos puhe on todella vuolasta ja rönsyilevää, kertoja on todella innoissaan ja saattaa lisäillä väliin myös omiaan, hän rumpattaa asioeta / assieita muille.

Sanastahan suorastaan kuuluu, miten innoissaan puhuja on ja miten vuolaasti hän puhuu.

Ja se se jakssaa rumpattoo joka asijasta. No ei kun rumpatti ja rumpatti vaekka kuinka varotin, että oo jo hilijjoo.

Rilloominen (11.10.) oli herättänyt useita kommentteja.Useimmille verbi oli kantamisen merkityksessä outo. Vaihtoehdoiksi tarjotaan roijjaamista, ryöväämistä ja myös rettuuttamista, vallankin jos kantaja on pieni. Tosin uskon, että ryöväämistä muistellut tarkoitti varmaan ryöjeemistä. Kaikki ne ovat ehtaa kainuuta ja tarkoittavat kantamista. Rettuuttamiseen liittyy mielestäni kyllä lievä väkivallan maku.

30 vuotta etelän medioita seurannut Pirkko kirjoittaa hauskasti: Paltamossa aenahi rettuutettaan taekka joku virkumpi ihminen se hynttyyttää joutuin rojut toeseen kohtaan. Se on rilloominen semmosta kesästä hommoo.

Totta sekin. Jos kainuulaiset kanttoo rilloovat, niin kyllä he myös rilloovat ruokaa pihalla, grillaamiseen ei kainuun murre taivu.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »
  • Tuoreimmat