REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Juosta liputellaan

Juosta liputella = juosta kepeästi ja reippaasti
Höntätä = kulkea (tarpeettomasti) edestakaisin
Rontostaa = kävellä raskaasti suurilla kengillä

Maaliskuun loppupuolella levisi Facebookissa Yle Rovaniemen verraton video hormonien sekoittamasta Peukku-riekosta. Sen sijaan, että olisi väistellyt ihmisiä, tämä Hyrynsalmella asusteleva riekkopoika harrasti extreme-urheilua istumalla vauhdissa olevan auton konepellillä sekä juoksi tuttavakseen ottamansa metsästäjän Jukka Toivasen kanssa kilpaa.

Videolla kuuluu, kun tämä toteaa rinnallaan kipittävästä Peukusta, että ”tässä sitä juosta liputellaan”.

Ilmaus on itselleni uusi. Olisin ehkä sanonut, että juosta lipsitään tai juosta vipellettään. Joka tapauksessa ilmaus todistaa sen suunnattoman verbien kirjon, joilla liikkumista voidaan kainuun murteessa ja yleensäkin suomen kielessä ilmaista.

4.3. käsittelin tällä palstalla verbejä pinttää, pintellä, hynttästä ja hönttästä. Kirjoitus oli heruttanut useammankin kommentin, mm. sellaisen, että Paltamossa höntätään, pingotaan ja rontostetaan.


Kainuun murretta tunteva tietää, miten kaukana toisistaan verbit ovat, hönttääminen

tarkoittaa samaa kuin hönttäseminen

eli (turhaa) edestakaisin kulkemista, pinkominen

on yleiskieltä ja merkitsee samaa kuin ainakin sotkamolaisten tuntema pinttäminen

, ja ihan sen mukaan, kuka tai mikä ja miten on pinkomassa

, sille löytyy ainakin seuraavat synonyymit: kirmata, laukata, lönkyttää, lönkytellä, nelistää, piipertää, pinkaista, ravata, kipittää, porhaltaa, pyyhältää, viilettää…

Rontostaminen taas tarkoittaa raskasta kävelyä, suuret ja huonokuntoiset ja (ehkä kuraisetkin) saappaat, ronttoset, jalassa.

Olisin voinut vannoa, että rontostaa on yleiskieltä vaan eipä olekaan. Sitä ei tunne sen enempää Nykysuomen sanakirja, Kielitoimiston sanakirja kuin Suomen tietotoimiston STT:n sanakirjakaan. Nykysuomen sanakirja sentään tietää ronttosen. Yksin kainuun murretta rontostaminen ei kylläkään ole vaan tunnetaan myös muissa murteissa.

Eläkä halavattu rontosta siinä niine kenkinesi, sotket justtiin pestyn lattian.

Nimimerkki Sotkamossa syntyny tekee hienon yhteenvedon pääministeri Sipilän käyttämän jappasun ’jauhaa samaa asiaa tarpeettoman pitkään’ ja ’turhaa hyörimistä’ tarkoittavan jappasun välillä: ”asijoehen kansa on turha vatuloeja ja jappasta samoja jäläkijä”. Nimimerkki muistuttaa että myös Sipilän runsas vuosi sitten lanseeraama viivyttelyä tarkoittava vatulointi on tuttu kainuussakin, ”vatulointi sannoo on käötetty aena Kuhmoo ja Sotkamoo myöte.”, hän toteaa ja antaa oivan esimerkin:

”Turhoo tuosta on tyhjee vatuloja kun ei kuitenkaan tule mittään muuta ku joutavoo jappasua saman assien ympärillä.”

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »