REFRRER:path /

Jussi Huoviselle mestaripelimannin arvonimi

PEKKA LASSILA
Viimeinen vienalainen runolaulaja Jussi Huovinen asuu Suomussalmen Hietajärven kylässä.

Jonna Karjalainen

Suomussalmelainen runonlaulaja Jussi Huovinen sai Kaustisen folk-festivaaleilla mestaripelimannin arvonimen.

Pro Kaustinen ry myöntää arvon henkilölle, joka on perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan edistänyt kansanmusiikkiharrastusta.

Huovisen lisäksi festivaaleilla palkittiin veteliläinen kuplettilaulaja ja kansansoittaja Taito Saari sekä Kaustisilla vaikuttava harmoonin soittaja Timo Valo.

Johannes ”Jussi” Huovinen tunnetaan erityisesti kalevalaisen lauluperinteen vaalijana ja taitajana. Hän on myös säveltäjä, jonka teoksissa korostuvat yhteys luontoon ja luonnon kokeminen.

Huovinen syntyi Suomussalmen Hietajärven kylässä keväällä 1924. Huovisen suvusta löytyy runsaasti runolaulajia ja tietäjiä, joiden perinnettä hän on säilyttänyt ja välittänyt taas eteenpäin seuraaville sukupolville.

Huovinen on myös monipuolinen kansanmuusikko ja pelimanni. Hän on säestänyt lukuisia häitä ja juhlia viululla, kanteleella, haitarilla ja mandoliinilla.

Runonlaulajan merkitys kainuulaisessa kansanmusiikissa on ollut erittäin suuri. Hänet tunnetaan myös Selma Vilhusen dokumenttielokuvasta Laulu, jossa kuvataiteilija Hanneriina Moisseinen matkustaa Huovisen luo runolauluoppiin.

Kuka?

Jussi Huovinen

Syntynyt 2.4.1924 viidennen polven vienalaisena Hietajärven kylällä.

Hallitsee runoja, loitsuja ja satuja toista tuhatta säettä.

Säveltänyt ja soittanut kanteletta, viulua ja haitaria aina näihin päiviin saakka.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti