REFRRER:path /
JUHA NEUVONEN
Kapellimestari Satu Simolan säveltämä ja sanoittama Kainuu-kantaatti sai loppuunmyydyn kantaesityksensä Kajaanihallissa tiistaina. Teos on satojen kainuulaisten yhteistyön tulos.

Kainuulaisten upeat etkot itsenäisyyspäivään

451 ihmisen voimin esitetty suurteos loppuunmyydyssä Kajaanihallissa sai haltioituneen vastaanoton.

Marjukka Väisänen

– Aivan mahtava.

– Kertakaikkisen upea.

– Kerrassaan yliveto.

Kapellimestari Satu Simolan säveltämä ja sanoittama Kainuu-kantaatti sai kajaanilaisten Jouni Haatajan, Anu Haatajan ja Auli Haatajan vilpittömän ihailun tiistai-iltana Kajaanihallissa.


Haltioituneen yleisön aplodit olivat pitkät suurteokselle, jossa mukana oli 451 kainuulaista esiintyjää – soittajaa, tanssijaa ja laulajaa. Teoksen johti kapellimestari Ari Tamminen, koska Simola jäi hiljattain äitiyslomalle esikoisensa syntymän takia. Kainuugaala oli Tammisen viimeinen työtehtävä puolustusvoimissa.

– Luonto ja peräänantamattomuus, vastasi Tamminen kysymykseen, mitä kainuulaista teoksessa on.

Simolan omien sanojen mukaan teoksen pääosassa ovat luonnon lisäksi pieniin vivahteisiin, valoon, väreihin, eleisiin ja sävyihin liittyvät suuret kysymykset.

Teoksen monipuolisuus ja monenikäiset esiintyjät sykähdyttivät Haatajia.

Jouni Haatajan mielestä teos ansaitsisi useampia esityskertoja. Teoksen näkivät tiistaina iltapäivällä koululaiset ja illalla maksava yleisö. Nyt moni halukas ei päässyt mukaan, koska liput loppuivat kesken.

– Niin iso työ on tehty, että ehdottomasti se pitäisi esittää useamman kerran.

Kolmikolle Kainuu-kantaatti oli oiva startti keskiviikkoiseen Suomen 100-vuotisjuhlintaan. Siihen kuuluvat muun muassa kuoroesiintyminen Vuolijoen kirkossa, lippujen kanto sankarihaudoille ja juhlatilaisuus seurakuntakodilla. Kotona päivää juhlistetaan Tuntemattomalla, kynttilöiden poltolla ikkunoilla ja Linnanjuhlilla.

Kainuugaala, jossa kuultiin myös Finlandia, Maamme ja Nälkämaan laulu, oli osa Kainuun Suomi 100 -juhlaa.

Maakuntajohtaja Pentti Malinen hehkutti Kainuun vahvaa kulttuurista ja henkistä perintöä ja sen vahvaa liitosta Suomen itsenäisyyteen.

Hänen mukaansa juhlavuosi on myös lukuisine onnistuneine tilaisuuksineen tuonut nähtäville nykypäivän vahvan kainuulaisen identiteetin.

– Merkkejä kasvavasta omanarvontunnosta ja kunnianhimosta on selvästi havaittavissa. Silti en voi olla korostamatta: meidän pitää jättää pois liika vaatimattomuus. Meidän pitää kertoa Kainuusta maailmalle myönteisiä viestejä. Niille on aihetta.

Katso video

Kainuu-kantaatti

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommenttiMikä?

Kainuugaala

ja -kantaatti

Kajaanilaislähtöisen kapellimestari Satu Simolan säveltämä Kainuu-kantaatti esitettiin itsenäisyyspäivän aattona tiistaina kahdesti Kajaanihallissa.

Esiintyjiä 451. Mukana Kajaani Dancen ja Ballet Kaukametsän tanssijoita, keskuskoulun musiikkiluokat, Kajaanin lukion kuoro, Kajaanin Mieslaulajat, Kajaanin Puhallinorkesteri, KAO:n konservatorion bändi, Kaukametsän Kamarikuoro ja Kaukametsän Kamariorkesteri.

Teoksen näki päivällä liki 900 koululaista. Illan näytöksen 1 200 lippua myytiin loppuun.

Yksi Kainuun Suomi 100 -juhlallisuuksista.