REFRRER:path /

Kainuun perussuomalaiset hylkäsivät vaalien neljännen ehdokkaan

Perussuomalaisten Kainuun piiri lähtee eduskuntavaaleihin vain kolmella ehdokkaalla.

Yrjö Puurunen tippui myös varaehdokkaan paikalta.

Hannu Mustonen
Perussuomalaisten Kainuun piiristä vaalitaistoon käyvät kajaanilaiset Pentti Kettunen ja Eila Aavakare sekä sotkamolainen Ari Korhonen. Varaehdokas on kuhmolainen Mikko Polvinen.

Hannu Mustonen

Perussuomalaisten Kainuun piirin syyskokouksesta muodostui monen äänestyksen ja tunnin jännitysnäytelmä, jonka lopputulemana piiri hylkäsi tarjolla olleen neljännen eduskuntavaaliehdokaspaikan ja tiputti varaehdokkaan paikalta suomussalmelaisen Yrjö Puurusen.

Piirihallituksen suomussalmelaisen puheenjohtajan Maarit Nurmen mukaan neljäs paikka oli tarjolla, koska Pohjois-Pohjanmaan piiri oli valmis siitä luopumaan alueellisen kattavuuden ja nimenomaan Ylä-Kainuun tyhjiön vuoksi. Uusjako tehtiin Kainuun piirin jäsenäänestyksen jälkeen.

Kajaanin seudun perussuomalaisten Timo Kananen esitti kuitenkin kolmessa ehdokkaassa pitäytymistä ja perusteli sitä piirin jäsenäänestyksen kunnioituksella. Äänestyksessä ehdolle nousivat sotkamolainen Ari Korhonen ja kajaanilainen Eila Aavakare, mutta kolmannen paikan otti istuvana kansanedustajana kajaanilainen Pentti Kettunen, vaikka Puurunen sai kolmanneksi eniten ääniä.

Myös Puurunen puolusti neljää paikkaa, mutta suljetussa lippuäänestyksessä kolmen paikan kanta voitti äänin 12–8, yksi tyhjä. Paikalla oli 21 paikallisyhdistysten virallista edustajaa.

Vääntö käytiin myös varaehdokkaasta eli siitä, kenet piirihallitus kutsuu tilalle, jos varsinainen ehdokas vaikka sairastuu vakavasti.

Nurmi puolusti Puurusta jäsenäänestyksen perusteella ja myös kajaanilainen piirisihteeri Teemu Niva asettui samalle kannalle, koska jäsenäänestyksessä oli enemmän äänestäjiä kuin syyskokouksessa.

Kananen totesi kuitenkin pelin avoimeksi ja esitti varalle kuhmolaista Mikko Polvista nimenomaan nuorena ehdokkaana. Tulevaisuutta tekevän nuoren varaehdokkaan puolesta puhuivat etenkin Kajaanin seudun perussuomalaiset ja kuhmolaiset.

Puurunen puolusti paikkaansa toteamalla, että nuoria äänestäjiä ei ole ja ikäihmisille pitää olla sopiva vaihtoehto. Hän myös korosti, että tuntemattomuudesta on vaikea nousta esiin.

– Voisiko johtua siitä, että meillä ei ole nuoria ehdokkaita, perussuomalaisnuorten kajaanilainen Minna Partanen niittasi.

– Sitä äänestetään, kehen uskotaan, Polvinen totesi ja muistutti, että jäsenäänestyksessä hänellä ja Puurusella oli vain kahden äänen ero.

Syyskokouksen usko kallistui niukasti Polvisen kannalle, sillä hän voitti Puurusen äänin 10–7, neljä tyhjää.

Puurunen koki, että hän oli tulilinjalla, koska hänet miellettiin vääräksi ehdokkaaksi. Polvinen ja Aavakare toivoivat nyt työrauhaa ilman pahansuopia jälkikirjoituksia.

Hankausta piisasi kokouksessa muutenkin. Puurusen esittämä Nurmi sai kuitenkin pitää paikkansa piirihallituksen puheenjohtajana, kun hän päihitti Polvisen esittämän Kanasen äänin 14–7. Kanasen mielestä paikka olisi kuulunut suurimmalle Kajaanille.

Eri vaihtoehtoja oli esillä myös siitä, kuinka kokous evästää piirihallitusta varapuheenjohtajien valinnasta. Lopulta Kajaanille liikeni ykköspaikka, Kuhmolle kakkospaikka ja Sotkamolle kolmospaikka. Kuhmo vaati vahvasti toimintanäyttöjensä tunnustamista ykköspaikalla, mutta antoi periksi.

Kritiikki-
raippoja
kahdesta
leiristä

Yrjö Puurusen poispelaaminen ei ollut ainoa asia, joka aiheutti natinaa perussuomalaisten syyskokouksessa.

Kajaanin seudun perussuomalaiset ja kuhmolaiset roimivat piirihallitusta heikosta tiedottamisesta. Lisäksi kuhmolaiset kokivat, ettei heidän toiminnalliset näyttönsä saa tunnustusta.

– Se vie tekemisen meiningin, kun tekeminen ei näy missään. Tällä ei perussuomalaiset nouse sorron yöstä seuraavissa vaaleissa, Ilmo Komulainen päivitteli.

Kokousasioita meni äänestykseen kokouksen puheenjohtajasta lähtien. Sotkamolainen Seppo Romppainen sai nuijan äänin 11–10, kun vastaehdokkaana oli Pentti Kettunen.

– Toivottavasti ette minua valitse. Tämä on niin lupaava alku, etten halua olla jatkamassa tätä kokousta, Kettunen murjaisi.

Kismaa oli piirihallituksen jäsenten valinnassakin, kun Puurusen edustama Ylä-Kainuun yhdistys ei ollut tehnyt valintoja. Puurunen halusi ilmoittaa nimet myöhemmin, mutta kokousväki vaati nimet heti.

Hallituksesta muodostui seuraavanlainen: Kajaanin seudun perussuomalaisista Timo Kananen ja Eila Aavakare, Kajaanin perussuomalaisista Eija Hakkarainen ja Pertti Ahlqvist, Sotkamosta Seppo Romppainen ja Hannu Korhonen, Kuhmosta Mikko Polvinen ja Antti Komulainen, Ylä-Kainuusta Tarmo Rautiainen ja Yrjö Puurunen sekä Paltamosta Paavo Arffman.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat

    Mies jäi puun alle Ukkohallassa 4 minuuttia sitten | 0
    Valjakkohiihdon SM-kisa Kuhmossa, tulokset 11 minuuttia sitten | 0
    Valjakkohiihdon SM-kisa Kuhmossa, tulokset 11 minuuttia sitten | 0