REFRRER:path /
JUHA NEUVONEN
Korpitien koulun oppilaita Paltamosta: Nelli Soldatkin (vasemmalla) ja Oona Koivukangas sekä Kalle Väisänen ja Mikael Jokelainen.

Katso video: Kainuun nelosluokkien upeat juhlat!

Kainuun noin 800 neljäsluokkalaista juhli Suomen itsenäisyyttä yhdessä Kajaanissa.Ohjelmaan kuului kuusi tanssia, joita oli harjoiteltu ahkerasti.

Tanja Nuotio

Salmelan ja Naapurinvaaran koulujen neljäsluokkalaiset saapuvat itsenäisyysjuhlaan ensimmäisten joukossa.

Sotkamolaisten bussia ovat vastassa Kainuun ammattiopiston turvallisuusalan opiskelijat, jotka opastavat vieraat juhlasalin aulaan.

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen ja Kajaanin sivistysjohtaja Mikko Saari kättelevät kaikki Kainuun koulujen neljäsluokkalaiset, joita tulee Kajaaniin kaikkiaan 800.

Kättely on juhlava, ja siinä toivotetaan molemmin puolin ytimekkäästi: Hyvää itsenäisyyspäivää!

Keskuskoulun opettaja Senja Piirainen suoristaa oppilaansa kravattia. Piirainen kertoo, että kaikkea on juhlaa varten harjoiteltu.

– Kättelyt, ruokailutavat ja juhlakulttuuri on harjoiteltu. Ja tansseja on harjoiteltu kesästä asti. Ne on lisäksi esitetty jo kertaalleen vanhempainillassa.

Oppilaat siirtyvät noutopöytiin, joissa on kinkkupiirakkaa, lihapyöryköitä, pikkunakkeja ketsupilla, kurkkutikuilla ja viinirypäleillä höystettynä. Tarjoilusta vastaavat ravitsemusalan opiskelijat.

Sisältä salista löytyvät vielä sipsi-, karkki- ja keksipöydät.

Naapurinvaaran koululaiset ovat harjoitelleet päivän kohokohtaa eli tanssiaisia varten liikuntatunneilla ja välitunneilla. Mikä on ollut mieluisin tanssi harjoitella?

– Letkis, oppilaat vastaavat yhteen ääneen.

Se on ollut heille uusi, hauska ja mukavan yksinkertainen tanssi opetella. Kaikki tanssivat yhteensä kuusi tanssia, jotka ovat: kehruuvalssi, kikapoo, Kulkuset, Jiffy Mixer, rokki ja letkis.

Nakertajan koululaiset Aada Määttä, Anna Kemppainen ja Saana Ronkainen totesivat, että tunnelma ennen tanssiaisia on tosi jännittävä.

– On kunnia olla täällä.

Tytöt olivat aloittaneet tanssitreenit jo kevättalvella. Kaikkein vaikein tanssi opetella oli rokki.

Hilma Manninen ja Anni Manninen Ruukinkankaan koulusta Suomussalmelta olivat laulaneet matkalla Kajaaniin. Bussissa olivat kajahtaneet niin Synnyinmaan laulu kuin Nälkämaan laulu.

Varsinainen juhla alkaa yhteisellä Maamme-laululla, jota konservatorion orkesteri säestää.

Sen jälkeen nähdään videotervehdys Helsingistä, jossa kaupungin pormestari on kutsunut neljäsluokkalaiset juhlimaan jo noin 20 vuoden ajan. Kainuun videotervehdyksen Helsinkiin oli tehnyt Keskuskoulun musiikkiluokka.

Tanssit alkavat.

– Voi että ihana, kun on noin iloiset naamat, Kuhmon Kontion koulun opettajat kommentoivat oppilaidensa menoa sivustalla.

– Hyvin menee, Kristiina Jylhä-Ollila, Irene Väyrynen ja Tiina Ahtonen kannustavat.

Opettajat itsekin ovat hyvällä mielellä ja hymy herkässä.

Aulassa järjestävä taho eli Kainuun liitto pitää kuvanurkkausta. Kuvat lähetetään ensin opettajille.

Nelli Soldatkin, Oona Koivukangas, Kalle Väisänen ja Mikael Jokelainen Korpitien koulusta Paltamosta istahtavat kuvattavaksi – ja kyllä kelpaakin.

Kainuu sai torstaina ikiomat Linnanjuhlansa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti