REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Kätten mahtaen

Kätten mahtaen = lähes konkreettisesti kädestä pitäen
Teos = kainuulainen kookas piirakka, jonka täyte voi olla myös ohra- ei riisipuuroa.
Ookata = ohjata, neuvoa liikaakin tai kohteen mielestä turhaan

Ei ne älynny piirakoehen leipomisesta mittään. Kätten mahttaen oli opetettava. Eikähän sitä nuin vaen kirjasta lukemalla opitakkaan, kertoi karjalanpiirakoiden tekoa nuorille opettanut tuttavani.

Miten niin kätten mahtaen? Mistä mahdista oli kyse?

Ei oikeastaan mistään muusta kuin jonkin vaikean asian tekemällä näyttämisestä, kuvaannollisesti kädestä pitäen opettamisesta.


Kainuussahan on perinteisesti leivottu karjalanpiirakoita paljon paksumpaan kuoreen tehtäviä ja selvästi suurempia

teoksia

. Ohuttakin ohuempikuoristen rapsakoiden karjalanpiirakoiden tekoon tarvitaan sen sijaan omat niksinsä.

Ehkäpä siis ajatellaan, että tällaisella opettajalla on erityinen mahti käsissään.

Hiljattain kätten mahtaen näyttämistä vaati myös Turussa asuva tyttäreni ja sai suorastaan sydämeni soimaan. Ilokseni tytär ei ole menettänyt yli kymmenessä vuodessa kainuun murrettaan, jonka ehti täällä omaksua, niin ensimmäiset viisi vuottaan Oulussa viettänyt ja siten oikeastaan avojalakanen oululainen onkin.

Piirakoiden tekoa tyttärelleni ei tarvitse opettaa, hän on siinä oikea mestari. Nyt oli puhe savusaunan lämmittämisestä ja kalan savustamisesta, jotka hän toivoi isänsä opettavan hänelle tulevana kesänä oikein kätten mahttaen.

Kaikille ei kätten mahtaen opettaminen ole välttämättä mieleen, mutta ookaaminen (ookkoominen) on useimmiten suorastaan vastenmielistä. Sana esiintyykin yleensä kielteisessä muodossa. Onko sinun aennaa pakko ookata! Mitä nä siinä ookoot? Kyllä minä tiijän miten tämä tehhään. Tuli se siihen toas ookkoommaan.

Vaikka äkkiä näyttäisi, että sanalla olisi jotain tekemistä lyhenteen ok kanssa, näin ei tietenkään ole laita. Ookaamisen takana lienee ruotsin verbi åka, ’ajaa’. Miten verbin merkitys on siirtynyt toisen ’(jatkuvasti) neuvomiseen, ylenpalttiseen, turhaksi koettuun evästämiseen’ ja ’hoputtamiseen’ en tiedä, mutta oletan, että sen liittyvän siihen, että ookaaminenhan on ohjaamista ja autoakin ohjataan.

Urbaanin sanakirjan eli siis nuorten kaupunkilaisten sanaston mukaan ookaaminen tarkoittaa edelleen autolla ajamista. Lähetään ookaamaan!

En kyllä ole kuullut, että sana olisi kainuulaisnuorten suussa tällaisessa käytössä.

Mitenköhän on?

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »