REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »
Seppo Turunen
Merja Kyllönen on menossa eduskuntaan.

Kainuu sai kaksi kansanedustajaa, kaikki vanhat putosivat – Keskustalle roima tappio Oulun vaalipiirissä

Keskusta on eduskuntavaalien suurin häviäjä Oulun vaalipiirissä. Se menettää kolme kansanedustajaa.

Keskustan sotkamolainen Timo Korhonen putosi eduskunnasta, samoin kävi paltamolaiselle Marisanna Jarvalle on ääntenlaskennan edetessä ollut jo pääsemässä, mutta lopulta edessä oli putoaminen.

Eduskuntaan oli nousemassa uutena keskustan kuhmolainen Tuomas Kettunen. Hän kuitenkin taisteli paikasta Antti Rantakankaan kanssa ja hävisi sen niukasti reilulla sadalla äänellä jääden ensimmäiselle varasijalle. Kettunen keräsi 4333 ääntä.

Marisanna Jarva oli vielä vaali-illan alussa luottavainen. Mutta hän pelkäsi, että keskustan äänet hajaantuvat liikaa.

Jarva harmitteli, että on pelko että ihmiset ovat innostuneet liikaa yhden asian liikkeistä.

Kampanjapäällikkö Mari Möttönen laski, että tarvitaan tuhat ääntä enemmän kuin neljä vuotta sitten. Jarva keräsi reilut 4100 ääntä.

Kajaanissa vihreiden valvojaisissa Silja Keräsen kanssa jännitti parikymmentä vihreää. Valtakunnalliseen tulokseen joukot olivat tyytyväisiä.

– Kyllä jännitti. Katsotaan, mihin tämä nyt kääntyy. On tässä kirittävää, Keränen tunnusti laskennan alussa. Keränen sai kokonaisäänimääräksi reilut 2300.

Myös kokoomuksen Eero Suutari on putoamassa eduskunnasta, vaikka puolue ei menettänyt paikkoja.

Eduskuntaan nousevat vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja sdp:n Raimo Piirainen. Kyllönen keräsi yli 7000 ääntä.

Perussuomalaiset ovat voittamassa Oulun vaalipiirissä yhden paikan, samoin kuin sdp ja vasemmistoliitto.

Keskusta menetti Oulun vaalipiirissä yli 12 prosenttia kannatuksesta ja kolme paikkaa. Eniten äänimäärää kasvatti perussuomalaiset, joka sai yli neljä prosenttia lisää ääniä ja yhden lisäpaikan. Kolmanneksi eniten kannatusta lisäsi vihreät, mutta äänimäärän lisäys ei lisännyt paikkoja.

Vaalipiirin ääniharavaksi on nousemassa odotetusti Juha Sipilä. Hänen äänisaaliinsa kuitenkin lähes puolittui reilusta 30 000 äänestä reiluun 16 000:een.

Toisena on vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja kolmantena demareiden Tytti Tuppurainen. Eduskuntaan päässeistä pienimmällä äänimäärällä paikan läpäisi Raimo Piirainen, joka keräsi liki 2 800 ääntä.

Varasijalle ylsivät myös perussuomalaisten Eila Aavakare ja demareiden Tiina Heikkinen.

Oulun vaalipiirissä eduskuntaan nousi kahdeksan sellaista edustajaa, jotka eivät olleet viime vaalikaudella eduskunnassa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »