REFRRER:path /

Keskustan vaalitupa aukesi

Keskustan kansan-edustajaehdokkaat pääsivät vastaamaan kysymyksiin sellutehtaasta, lukioista ja byrokratiasta.

Susanna Kinnunen
Kuhmolainen Tuomas Kettunen (vasemmalla), paltamolainen Marisanna Jarva ja sotkamolainen Timo Korhonen ovat sitä mieltä, että kainuun nukkuvien äänestäjien puolue pitää saada aktivoitua näissä vaaleissa. Korhosen mukaan edellisissä eduskuntavaaleissa noin 23 000 kainuulaista jätti äänestämättä.

Miika Manninen

Tupa oli täynnä ja tuoleja piti noutaa kesken kaiken lisää, kun keskustan Kainuun piiri avasi perjantaina Kajaanissa vaalitupansa.

Paikalle oli saapunut puolueen kolmen eduskuntavaaliehdokkaan Timo Korhosen, Marisanna Jarvan ja Tuomas Kettusen lisäksi hieman yli 40 maakuntalaista, ja keskustelu kävi vilkkaana läpi koko illan.

– Valviraa ei voi lopettaa, mutta sen toimintaan on pakko puuttua, luukutti keskustan istuva kansanedustaja Korhonen keskustelun lomassa.

Hänen mukaansa Suomen talous ei lähde nousuun ellei byrokratiaa saada tuntuvasti kevennettyä. Hänen mielestään byrokratia estää tällä hetkellä yritysten toimintaedellytyksiä.

– Esimerkiksi elintarviketeollisuuden ympäristölupamaksut ovat Suomessa poikkeuksellisen kalliit, ja näitä maksuja pitää saada pienennettyä, hän lisäsi perään.

Hänen vastauksensa liittyi kysymykseen, jonka esitti eräs säätelyyn kyllästynyt paikallaolija.

Avajaisten yleisön joukosta nousi esiin ehdokkaiden omien vaaliteemojen lisäksi runsaasti muitakin keskustelua herättäneitä aiheita.

Suomalaisen säädösviidakon lisäksi kansaa huoletti esimerkiksi Suomen yritysverojärjestelmä, maaseutuelinkeinot ja maaseudun elinvoimaisuuden säilyttäminen.

– Kertokaa meille käytännön toimenpiteitä, millä me saamme sellutehtaan tänne Kainuuseen?, heitettiin vielä yleisön joukosta.

Jarva toi sellutehtaan kohdalla esiin sen, että Kainuussa on pidettävä huolta siitä, että täältä löytyy jatkossakin osaavaa henkilökuntaa teollisuuden tarpeisiin.

Kettunen kaipaisi Kainuun liitolta lobbausapua sellutehtaan saamiseen ja ihmetteli ääneen sitä, miksi Kainuusta kuljetetaan kalliilla puuta muualle jatkojalostukseen.

Korhonen muistutti vielä siitä, että puuta on Kainuussa riittävästi vaikka mihin, jos sitä halutaan hyödyntää.

Tilaisuuteen oli saapunut paikalle lisäksi kaksi kajaanilaista lukiolaista Suomen lukiolaisten liiton edustajina.

Kajaanilaisten Johannan Tervon ja Kamilla Rajanderin huolena oli, pystytäänkö Kainuussa säilyttämään riittävän laaja lukioverkko, mikäli istuvan hallituksen mittavat säästötoimet viedään läpi.

– Toisen asteen koulutuksen pitäminen maakunnassa on tärkeää, totesivat sekä Kettunen että Jarva.

Keskustan Kainuun piirin virallisena tavoitteena on saada kolmesta ehdokkaasta läpi vähintään kaksi.

Korhonen hakee tulevista vaaleista kolmatta kansanedustajapestiä.

Hän on ollut kansanedustajana kaksi kautta putkeen vuodesta 2007 lähtien.

Jarva on tulevissa vaaleissa ehdolla toista kertaa ja Tuomas Kettunen vaalien ensikertalainen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti