REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »
Matti Kykyri
Lauantaina nuori joutsen oli huonossa kunnossa. Kuva keräsi sosiaalisessa mediassa kymmeniä huolestuneita kommentteja.

Kovia kokenut Koistinen toipuu

Kajaaninjoella verta vuotanut nuori joutsen huolestutti monia. Sama Koistiseksi nimetty lintu pelastettiin itsenäisyyspäivän tienoilla Kuhmossa.

Antti Hyvärinen

KATSO KUVAT Kajaaninjoella verta vuotanut nuori joutsen huolestutti monia pääsiäisen pyhinä.

Synnyinseudullaan vapaita viettänyt helsinkiläinen Matti Kykyri kuvasi joutsenen lauantaina ja julkaisi kuvan sosiaalisessa mediassa.

Huonossa kunnossa ollut joutsen huolestutti ympäri maata ja kuva keräsi kymmeniä kommentteja Facebookissa. Avunpyyntöjä tuli muun muassa Kainuun pelastuslaitokselle ja Kainuun Sanomille.

Maanantaina nuori harmaa joutsen oli jo silmin nähden paremmassa kunnossa. Veret olivat peseytyneet pois ja lintu käyttäytyi normaalisti.


– Näyttää, että pääsiäistarinan draama saa onnellisen lopun, Kykyri iloitsee.

Lintuharrastaja Jouni Ruuskanen arvioi, että joutsen oli jäätynyt yöpakkasilla makuusijoilleen. Pyrstö ja peräpää kärsivät, kun lintu oli rimpuillut itsensä irti.

– Vuorokauden sairasti ja makasi jäällä. Sen jälkeen on toiminut normaalisti, Ruuskanen kertoo.

Joutsen on syönyt, uinut ja lentänyt tavalliseen tapaan, joten lintu vaikuttaa toipuvan.

– Ei kannata kenenkään olla huolissaan. Se selviää kyllä, Ruuskanen rauhoittelee.

Vahingosta viisastunut lintu ei ole kiinnijäätymisen jälkeen maannut märällä jäällä.

– Näytti valinneen kuivan makuupaikan. Viisastuu se lintu, Ruuskanen toteaa.

Maanantaina joutsenen tilanteen kävi tarkastamassa myös päivystävä palomestari Kainuun pelastuslaitokselta.

Viime kesänä syntynyt joutsen on kokenut vastoinkäymisiä aiemminkin. Sama yksilö pelastettiin itsenäisyyspäivän jälkeen Kuhmossa, josta se tuotiin Sotkamoon eläinlääkäri Sari Hyvösen hoiviin.

– Oli hirveän laiha ja aivan jäässä. Jalat eivät toimineet ollenkaan ja pää roikkui alaspäin, Hyvönen kertoo.

Varmuutta ei ole, mutta linnun arvellaan lentäneen Kuhmossa voimalinjaan. Lämpölampun alla vironnut joutsen söi hyvin ja virkosi parissa viikossa.

– Kun nousi jaloilleen, oli varsin virkeä ja häijy oma itsensä, Hyvönen kertoo ja lisää, että joutsenet ovat usein käytökseltään aggressiivisia.

Maaliskuulle hoidossa ollut joutsen sai visiittinsä aikana kutsumanimen.

– Sanoin Koistiseksi, kun en tiennyt onko uros vai naaras, Hyvönen kertoo.

Joutsen palautettiin luontoon Kajaaninjoelle kolmisen viikkoa sitten, kun linnanraunioiden äärelle oli saapunut lajitovereita. Kajaanilaisilla riitti kummasteltavaa Koistisen vapautuksessa.

– Ihmiset katsoivat ihmeissään, kun lätkävarustekassissa oli joutsen villasukka päässä, Hyvönen kertoo.

Villasukka oli päässä, jotta lintu pysyi kuljetuksen ajan rauhallisena. Koistinen sai joella karun vastaanoton muilta joutsenilta.

– Yksi pariskunta aika härskisti hyökkäsi sen kimppuun, Hyvönen kertoo.

Tällä hetkellä joutsenen tunnistaa harmaasta ulkoasusta ja kärsineestä pyrstöstä. Kajaaninjoella on käynyt muitakin harmaita joutsenia, mutta vain Koistisella myös nokka on säilynyt harmaana.

– Koistisella ollut vähän rankempi ensimmäinen vuosi, Hyvönen päivittelee.

Tänä keväänä Kajaaninjoella on ollut tavallista enemmän joutsenia. Jouni Ruuskanen kertoo, että yksilöitä on laskettu yli sata. Tavallisena keväänä joutsenia on tavattu reilu parikymmentä.

Ruuskanen jakaa kiitosta lintujenystäville, jotka ovat ruokkineet Kajaaninjoen siivekkäitä aktiivisesti. Joutsenten lisäksi joella on paljon muun muassa sinisorsia ja telkkiä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »