REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Kuhan tässä koppeutusi

Koppeota, koppeutuo = saada aikaiseksi, ryhtyä toimeen
Kopakka, kopsakka = hyväkuntoinen, joskus hyvännäköinenkin
Konkoella (ylös/pystyyn) = nousta ylös, nousta sängystä

No se on tässä venynnä. Tiem minä sen, en oo vaen vielä koppeunna.

Kainuulaiselle edellä olevan lupauksen ymmärtäminen ei tuota mitään vaikeutta, mutta muualta tulleella voi olla vaikeuksia ymmärtää, mitä ihmettä koppeunna tarkoittaa. Sana on perfektimuoto verbistä koppeuta / koppeutuo, joka tarkoittaa sitä, että joku saa aikaiseksi ryhtyä toimeen, saa aloitettua asian tekemisen.

Internetistä löytyvässä Kainuu – Suomi -sanakirjassa sanaa selitetään niin, että tarkoittaisi myös sitä, että saa asian tehdyksi. No ehkä jossain määrin sitäkin, mutta ennen muuta koppeutuo on sitä, että saa yleensä asian hankkeelle, alkuun.


Ne puolukatti ov vielä poemimata. Pitäs koppeutuo.

Kuhan tässä nyt koppeottuu siihenni, van ku aennaa on niin kiire.

Koppeotumisesta ei ole äänteellisesti pitkä matka kopakkaan. Se taas tarkoittaa hyväkuntoista. Se ov vielä kopakka muori. Ehkäpä tällainen kopakka muori koppeotuukin asioille paremmin kuin joku laeska vötkylä, saati raihnainen ihminen.

Myös rakennuksesta voidaan sanoa, että tämähän on oikein kopakka talo, siis kunnolla tehty tai hyvässä kunnossa säilynyt.

Kopakan synonyymi on kopsakka. Pitkäähäs se saerasteli van nyt o oekkeenni kopsakassa kunnossa. Onhan se jo yli viijenkymmenen van niin on kopsakka akka, että.

Kun k:lla alkavilla sanoilla aloitettiin, jatketaan vielä erinomaisen kuvaavalla verbillä konkoella. Yksinään sana ei välttämättä muille kuin kainuulaisille aukea, mutta asiayhteydestä jo heti ymmärtää, mitä tarkoitetaan, kun sanotaan, että sieltä se konkoeli pysttyyn.

Puhuttu on siis ollut makuulla ja nousi nyt ylös, mutta ei miten tahansa. Sanaan liittyy negatiivinen vivahde. Siis ei siihen, että joku nousee ylös vaan että tämä nousee vasta nyt tai toisaalta liian aikaisin. Ehkä puhuttu on nukkunut humalaansa. Kyseessä voi olla myös huonokuntoinen ihminen, jonka ylösnousu on jotenkin hankalaa, nouseminen yhtä vääntäytymistä.

Nii se vaen konkoeli pystyyn.

Joskus sana voi tarkoittaa myös vastentahtoista nousemista. Se pentoliinohal lähti jo nelijältä. Jos sillä meinasi mennä, piti konkoella jo kolomelta ylös.

Joskus toisen nouseminen ei miellytä muita. Joka oamu se konkkoelloo jo viijeltä ylös. Ei se uskonu. Vaekka myö kuinka sanottii että leppee nyt kunnolla, ni eikö tuo halavattu konkkoellu kuitenni ylös.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »