REFRRER:path /

Kyliltä kymmeniä terveysasemille

Evakuointeihin ei lumikaaoksen takia jouduttu. Valmiudet purettaneen maanantaina, viat saataneen korjattua lähipäivinä.

Juha Hankkila
Hyrynsalman SPR:n osasto kartoitti ihmisten tilanteita tykkylumen aiheuttamien sähkökatkosten aikana viikonloppuna. SPR:n Anni Kainulainen jututti Hyrynsalmen Hakokylällä Matti Moilasta, joka oli menossa saunanlämmitykseen.

Marjukka Väisänen

Maaseudulla asuvia ikäihmisiä on tuotu tai hakeutunut viikonlopun aikana kuntien terveysasemille pitkään jatkuneiden sähkökatkojen takia Kainuussa.

Sunnuntai-illan tilanne oli, että Ristijärven, Puolangan ja Hyrynsalmen terveysasemille varatut tilapäispaikat olivat täynnä, ja esimerkiksi Hyrynsalmelta ihmisiä kuljetettiin Suomussalmelle.

Kainuun sote hallintoylilääkäri Esa Ahonen arvioi, että kotinsa väliaikaisesti jättäneiden määrä lasketaan kymmenissä. Aiemmin eteen on tullut sellaisiakin tilanteita, etteivät ikäihmiset ole ottaneet kuuleviin korviinsa vapaaehtoisten suostutteluja lähteä terveysasemalle, jos akuuttia hätää ei ole.

– Pakkasen kiristyminen on nyt saattanut vaikuttaa, kuten sekin, että sähkökatkot ovat paikoin kestäneet niin kauan. Ihmiset ymmärrettävästi ovat väsyneet ja sitä varmasti jo kaipaa tukea, ravintoa ja lämpöä, huomauttaa Ahonen. Tykkylumen tuomien sähkökatkojen kanssa on Kainuussa taisteltu jo puolitoista viikkoa.

Kainuun pelastuslaitoksen johtokeskus antoi sunnuntaina kaikille Kainuun kunnille ohjeen kiertää kotitaloudet, joissa häiriöiden kesto voi jatkua ennustetusta kahdestatoista tunnista eteenpäin.

Ohjeistuksen taustalla oli nimenomaan pakkasen kiristyminen alueella. Esimerkiksi Hyrynsalmella taloja on kierretty jo useina päivinä. Sunnuntaina liikkeellä oli yhdeksän SPR:n ja kunnan yhteispartiota.

Suomen Punaisen Ristin Hyrynsalmen osaston puheenjohtaja Pentti Remes laski, että kontaktissa oli oltu 450-500 ihmiseen. Hyrynsalmelle on tullut vapaaehtoisia SPR:n riveihin eri puolilta Kainuuta, muun muassa Kajaanista, Sotkamosta ja Kuhmosta.

– Tilanne oli kohtalaisen hyvä. Pari ikäihmistä joutui tilaspäismajoitukseen soten hoivissa, kun huusholli oli mennyt kylmäksi ja toimintakyky oli heikonlainen.

SPR lähetti lauantaina Kainuuseen varavoimageneraattoreita, patjoja, huopia ja vesikanistereita laajojen sähkökatkojen vuoksi.

Hyrynsalmella jaettiin tuoreeltaan satakunta vesikanisteria ympäri kyliä. Aggregaatteja oli SPR:n osastojen käytössä ainakin Suomussalmella ja Sotkamossa.

Myös Suomussalmella yleistilannetta kuvattiin sunnuntain kyläkierroksen perusteella rauhalliseksi.

Evakuointeihin ei lumikaaoksen takia Kainuussa jouduttu. Ihmiset olivat varautuneet hyvin ja monet saattoivat majoittua tarvittaessa sukulaisten, ystävien ja naapureiden luona. Sunnuntai-iltana sähköttömiä talouksia Kainuussa oli nelisensataa. Eniten keskeytyksiä oli Ylä-Kainuussa.

Pelastusjohtaja Anssi Parviainen arvioi sunnuntai-iltana, että valmiudet voidaan purkaa maanantain aikana.

– Talot on kierretty, kuntalaiset tavattu ja niillä alueilla, joilla vielä on häiriöitä, ei ihmisten henki, terveys eikä turvallisuus ole vaarassa. Epämukavaa voi olla, kun sähkökatkot ovat kestäneet niin kauan.

Parviaisen kiitteli paitsi kainuulaisia sitkeydestä, jolla nämä sinnittelivät tilanteen läpi puutteellisissa oloissa, myös kaikkia pelastustoimintaan osallistuneita.

– Tämä oli aikamoinen ponnistus, mutta siitä näytettäisiin selviävän vähäisin vaurioin puustoa lukuunottamatta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti