REFRRER:path /
Loiste Sähköverkko Oy:n toimitusjohtajan Reino Huuskon mukaan kolmannen valvontajakson ylijäämä on käytännössä tasausta toisen jakson alijäämästä, josta jäi hyödyntämättä 4,3 miljoonaa.

Loiste: nykyiset siirtohinnat säilyvät jopa kahdeksan vuotta

Jos Loiste nostaa hintoja, korotukset ovat joka tapauksessa erittäin maltillisia.

Hannu Mustonen

Loisteen perimät sähkön siirtohinnat pysyvät nykyisellään jopa kahdeksan seuraavaa vuotta. Näin kertoo Loiste Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Reino Huusko.

Huuskon mukaan yhtiö on saanut siirtohinnat sellaiselle tasolle, että se pystyy tekemään tulevat toimitusvarmuusinvestoinnit ilman siirtohintojen korotuksia, jos kustannukset pysyvät samaan aikaan aisoissa.

– Kahdeksan vuotta mennään tällä tasolla, Huusko linjaa hinnoittelua yllätyksettömässä ihannetilanteessa.

Hintojen korottamiselle voivat antaa aiheen suuret myrskyvahingot, odottamattomat lakimuutokset, laukkaan yltyvä inflaatio tai tuhdisti paisuvat tarvike- ja työvoimakustannukset, mutta Huusko vakuuttaa, että mahdolliset korotukset tulevat olemaan joka tapauksessa erittäin maltillisia.

Loiste aloitti toimitusvarmuus- ja korvausinvestoinnit jo 15 vuotta sitten, minkä myötä sillä ei ole nyt sellaisia korotuspaineita kuin myöhäisherännäisillä verkkoyhtiöillä. Vuodesta 2003 lähtien Loiste on investoinut noin 200 miljoonaa euroa.

Loisteen siirtohinnat ylittävät nyt maan keskihinnat, mutta ennustettavissa on, että hintaerot tasoittuvat satsauksiaan pihdanneiden verkkoyhtiöiden aloittaessa vastaavan investointiruljanssin.

Ennen vuotta 2008 valtaosa Suomen verkkoyhtiöistä hinnoitteli siirtohintansa alle sallitun tuottotason. Energiateollisuus ry:n johtajan Kenneth Hännisen mukaan hintakorotukset ovat välttämättömiä, jotta sähköverkkoja voidaan kehittää lain edellyttämällä tavalla.

Verkkoyhtiöiden kohtuullista tuottoa valvova Energiavirasto julkaisi torstaina tietoja vuonna 2015 päättyneeltä valvontajaksolta. Virasto valvoo tuottoa neljän vuoden jaksoissa.

Vuosien 2008–2011 valvontajaksolla Loisteen sallittu tuotto oli noin 60 miljoonaa euroa, mutta tuotto jäi noin 45 miljoonaan. Vuosien 2012–2015 valvontakaudelle siirtyi hyödynnettäväksi 15,4 miljoonaa euroa.

Vuonna 2015 päättyneellä kaudella tuottoa kertyi 52,4 miljoonaa euroa. Se ylitti sallitun tuoton lähes 11,1 miljoonalla, mutta edellisen kauden tuottoalijäämästä jäi hyödyntämättä 4,3 miljoonaa.

– Viimeisimmän valvontajakson ylijäämä on käytännössä tasausta edellisen valvontajakson alijäämästä, Huusko kuvaa.

Hänen mukaansa Loiste olisi voinut korottaa siirtohintoja vielä 4,3 miljoonan euron edestä, mutta yhtiö katsoi, että päätetty hinnoittelu riittää tarpeellisten investointien tekemiseen. Yhtiö teki molempien kausien aikana noin 60 miljoonan investoinnit.

Huusko perustelee hinnoittelua myös asiakkaiden ja yhteiskunnan edulla. Loiste ei voi enää hyödyntää 4,3 miljoonan euron siivua, sillä se ei siirtynyt uudelle valvontakaudelle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti