REFRRER:path /

Marisanna Jarva ehdottaa alueellista sähköveroa

Paltamolainen kansanedustaja Marisanna Jarva (kesk.) on huolestunut sähkön siirtohintojen valtakunnallisista alue-eroista.

Sähköyhtiö Carunan hinnankorotusten vuoksi hallitus on päättänyt esittää lakia siirtohintojen kertakorotuksen enimmäisprosentista ja korotusten toistumisvälistä.

Jarvan mukaan kannatettava esitys ei kuitenkaan poista ongelmaa vielä riittävästi: esimerkiksi Kainuussa asiakas joutuu maksamaan jo nyt sähkönsiirrosta huomattavasti enemmän kuin muualla Suomessa.

– Pitkät välimatkat ja harva asutus nostavat sähköverkon kunnossapidon kustannuksia. Sähköyhtiöiden kustannuksiin pitää saada muutos, jotta hinnat saataisiin kohtuullisemmiksi ja valtakunnalliset alue-erot pienemmiksi.

Ratkaisuksi Jarva ehdottaa alueellista sähköveroa Ruotsin tapaan. Ruotsissa sähkövero on harvaan asutuilla alueilla yleistä sähköveroa matalampi.

– Pitkien etäisyyksien alueilla on korkeammat sähkönsiirron kustannukset, jotka alueen kuluttajat nyt maksavat. Kustannusvastuuta voitaisiin keventää Ruotsin mallin mukaisella alueellisella sähköverolla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti