REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Metsästäjäliitto ei usko susikannan vähenemiseen

Taru Paavoseppä ja STT

Suomen Metsästäjäliitto on tyyytyväinen siihen, että Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt jatkaa sudenmetsästystä. Liitto ei kuitenkaan usko Luonnonvarakeskus Luken arvioon siitä, että susikanta olisi pienentynyt.

Tähän viittaavat Metsästäjäliiton mukaan susien aiheuttamien vahinkojen määrä sekä se, että susista on selkeitä havaintoja alueilta, joissa niitä ei ole liiton mukaan aikoihin ollut.

– Syksyn kuluessa petoyhdyshenkilöt ovat tehneet laumahavaintoja alueilla, joista riistanhoitoyhdistys ei ole tehnyt laumailmoituksia. Lisäksi on tapauksia, joissa petoyhdyshenkilöillä ei ole ollut mahdollisuutta tarkastaa laumahavaintoa, joten ne on jätetty huomioimatta, Metsästäjäliitto toteaa tiedotteessaan.

Liitto huomauttaa, että myös Luken mukaan on lisäksi viitteitä muistakin laumoista, mutta niitä ei ole merkitty susireviiriksi, koska tieto tarkentuu vasta lumikelillä.


Tällaiset tilanteet lisäävät Metsästäjäliiton mukaan arvion epätarkkuutta.

Luken väliarvion mukaan Suomessa olisi 23 – 28 susilaumaa, kun viime helmikuussa laumoja arvioitiin olevan 37 – 39.

Metsästäjäliitto muistuttaa Lukenkin todenneen, että sulan maan aikana susiarviointi on vaikeaa, koska jälkihavaintoja kertyy vähän ja ettei maa- ja metsätalousministeriön mukaan viitteitä salakaadoista ole. Arviota tarkennetaankin laumojen ja niissä asustavien susien määrästä marras – joulukuussa.

Liitto kehottaa nyt metsästäjiä ja muita luonnossa liikkujia ilmoittamaan kaikki havainnot petoyhdyshenkilöille, jotta Suomen susikannasta saadaan mahdollisimman tarkka kuva.

Viime kevään arvion mukaan Suomessa eli noin 200 – 235 sutta. Susista arviolta noin 15 prosenttia elää laumojen ulkopuolella.

EU:n arvion mukaan Suomessa tulee olla vähintään 25 susilaumaa, jotta suotuisa suojelutaso säilyy. Toisaalta Tukholman yliopiston viimekesäisen tutkimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta, jotta kanta säilyisi elinvoimaisena.

Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »