REFRRER:path /
Aamulehden joulukalenterissa seikkailevat tänä vuonna tontut ja eläimet. Sen on tehnyt Salli Parikka Wahlberg.

Musiikki virittää kuvittajan jouluiseen tunnelmaan

Aamulehden
joulukalenteri vie
porotallin tunnelmiin.
Kalenteri on tänäkin vuonna Salli Parikka Wahlbergin tuotantoa.

Marja Aaltio

Aamulehti

Joululaulut ja kynttilät virittävät kuvittaja Salli Parikka Wahlbergin oikeaan tunnelmaan, kun hän tarttuu jouluaiheisiin.

Parikka Wahlberg on piirtänyt Aamulehden tämän vuotisen joulukalenterin. Joulu on hänelle tuttu aihe, hän on tehnyt joulukortteja jo pitkään. Ensimmäisen adventtikalenterinsa hän suunnitteli Suomen Partiolaisille 1980-luvulla.

Aamulehden viime vuotinenkin kalenteri on hänen käsialaansa. Samanlaisen kalenterin saavat myös muiden Alma Aluemedian maakuntalehtien tilaajat.

Kun tilaus uudesta kalenterista tuli, Parikka Wahlberg kaivoi arkistoista esille vanhan, partiolaisten kalenteria varten vuonna 1987 tekemänsä luonnoksen. Tuolloin kuva ei päätynyt tuotantoon.

– Minulla oli paljon tuoreitakin kuvia, mutta halusin tehdä tuon kuvan uudelleen. Näytin sitä asiakkaalle, joka piti kuvasta. Siinä oli paljon sellaista, mitä en enää nykyään tekisi. Tyylini ja tekniikkaani ovat kehittyneet. Tein koko työn uudelleen paremmalla tekniikalla.

Kuvaan pujahti mukaan uusia hahmoja. Alkuperäisessä luonnoksessa ei ollut Joulupukkia, nyt on. Toisaalta mukana säilyi myös alkuperäisiä hahmoja, kuten kissat.

Salli Parikka Wahlberg opiskeli Ateneumissa kuohuvalla 1970-luvulla. Kuvittajaksi hän päätyi mainostoimiston kautta. Ensimmäinen kuvitustyö oli Sisko Latvuksen Jukka-kirjasarja, jonka ensimmäinen osa ilmestyi 1976. Siitä saakka hän on kuvittanut työkseen.

Tuotantoon kuuluu satukirjoja, oppikirjoja, kortteja, kalentereita ja myös muotokuvia.

– Kaikkein rakkain laji taitavat olla fantasiakuvitukset. Se ei aina ole satukuvitusta, se voi olla vaikka sarjakuvaa. Olen kuusi vuotta työstänyt sarjakuva-albumia, jonka pääosissa ovat eläinkasvoiset ihmiset. Se pitäisi nyt saada valmiiksi.

Vaikka eletään digiaikaa, ja tuotantoprosessit ovat nopeampia kuin vielä 1980-luvulla, on kesä edelleen joulukalentereiden tekemisen aikaa. Firmat heräävät kesän korvalla suunnittelemaan joulutuotteita. Kuvittaja ryhtyy töihin kesällä. Joulutunnelman auringonpaisteen keskelle tuovat joululaulut, kynttilät ja havut.

– Musiikissa on taika, se vie heti oikeaan tunnelmaan. Etenkin vanhat, perinteiset joululaulut luovat joulutunnelman. Ei sillä ole merkitystä, onko puissa lehtiä tai maassa lunta.

Kustantajien mukaan suomalaiset haluavat joulukortteihinsa perinteisiä aiheita. Kuvien tilaajat toivovat lunta, punaista väriä, tonttuja ja tietenkin Joulupukin. Valo ei saa olla keltaista, vaan sen pitää olla pehmeän oranssia tai sinistä hämärää.

Sari Parikka Wahlberg työskentelee sekä perinteisillä tekniikoilla, kuten akvarelli- ja pastelliväreillä, että tietokoneella. Tämä kalenteri syntyi niiden yhdistelmällä.

– Piirsin kalenterin puhtaasti vesiväreillä akvarellipaperille. Skannasin sen koneelle ja tein korjauksia tiekoneohjelmalla. Luukkuja laitettaessa tein vielä hienosäätöä.

Parikka Wahlberg on viettänyt usein joulunsa matkoilla. Näillä reissuilla ovat tulleet tutuiksi muiden kulttuureiden jouluperinteet. Oma joulumieli tulee edelleen kynttilälyhdyistä ja rauhasta. Kaupallisen hössötyksen Parikka Wahlberg sivuuttaa. Joulukortteja hän kuitenkin lähettää läheisilleen. Lähtipä joulukalenteriakin muutama kappale tuliaisiksi ulkomailla asuville ystäville.

Kalenterin kisassa tänä vuonna tukku palkintoja

Aamulehden Joulukalenteri on jaettu kotitalouksiin Pirkanmaalle viime viikolla.

Joulukalenterissa on tänä vuonna myös lukijakilpailu. Jokaisessa kalenterissa on yksi arpanumero, jolla lehden tilaajat voivat osallistua Aamulehden kisaan. Palkintoja on kaikkiaan 218 palkintoa. Ne kaikki on esitelty kalenterissa.

Päivän voittonumerot julkaistaan Aamulehdessä joulukuussa joka päivä aina jouluaattoon asti. Lisäksi lehdessä julkaistaan kerran viikossa lista siihen asti arvotuista numeroista. Voittonumerot löytyvät joulukuussa myös Aamulehden verkkopalvelusta, osoitteesta www.aamulehti.fi.

Tällä kertaa joulukalenterin painatuksessa ja jakelussa tuli yllättäviä haasteita. Osa tilaajista on saattanut jäädä ilman kalenteria, pieni osa on voinut saada viallisen.

Aamulehden tilaajat voivat noutaa oman kalenterinsa myös Aamulehden asiakaspalvelusta Finlaysonin alueelta tai täytättämällä yhteystietonsa maanantaihin 24.11. mennessä osoitteessa www.aamulehti.fi/vastaa/puutekalenteri. Kysymyksiin vastataan myös asiakaspalvelunumerosta 010 665 8102 arkipäivisin kello 8–16. Viikonloppuna numero ei vastaa. Puhelu maksaa 0,088 euroa minuutilta.

Kalentereita postitetaan tilaajille niin kauan kuin niitä riittää.

Jätä kommenttiKuka

Salli Parikka
Wahlberg

Syntynyt
8.1.1952 Heinolassa.

Asuu
Helsingissä, toinen koti Tukholmassa, missä aviomies työskentelee.

Perheeseen
kuuluvat myös aviomiehen lapset ja lapsenlapset.

Opiskeli
taideteollisessa korkeakoulussa 1970-luvulla.

Ensimmäinen
kuvitustyö Sisko Latvuksen Jukka-kirja vuonna 1976. Kuvitti sarjan muutkin teokset.

Harrastaa
videointi ja editointia, kitaransoittoa, laitesukellusta ja ulkoilua.

Aamulehden
joulukalenterin piirtäjä jo toisen kerran.