REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Myötämöykkyjään

Myötämöykkyjjään = Mennä ker-
ralla, lopullisesti
Mänövällä / menövällä matkalla =
menomatkalla, mennessään
Yhellä väellään = yksintein,
samalla kertaa
Yksillä tulilla = yksintein
Yhteen pallaan = yhdellä kerralla

Viikko sitten tällä palstalla käsiteltiin nopeaa lähtemistä ja suosiolla tekemistä. Lähtemiseen liittyy kainuun murteessa monta muutakin hupaisan kuuloista ilmausta. Yksi niistä on myötämöykkyjjään. Ilmaus liittyy usein muuttamiseen, mutta myös mihin tahansa vähän pitemmäksi aikaa pois menemiseen.

Kainuulainen voi kysyä, että määttäkö työ sitte iham myötämöykkyjjään? Kysyjä tarkoittaa silloin, että ovatko toiset lähdössä niin, että eivät käy enää paikalla ennen lähtöään.

En tiedä, mistä hauskan kuuloinen ilmaus myötämöykkyämisestä on syntynyt, mutta merkityksen luulisi oudommankin tajuavan asiayhteydestä ilman selityksiä.

Siis että kun toinen menee tai muuttaa, hän menee kerralla, kerää kaikki kimpsunsa ja kampsunsa eikä uutta reissua enää tee.

Menemiseen liittyy myös ilmaus mänövällä / menövällä matkalla. Jos joku asia on ihan siinä mänövällä matkalla, on se siis matkan varressa. Vaikka ilmausta tuntematon voisi ihmetellä, mihin joku matka menee, kyse ei tietenkään ole siitä vaan siitä, että joku, joka on lähdössä, voi toimittaa jonkun asian mänövällä matkalla – siis mennessään, menomatkalla, ilman että paikalle tarvitsisi kenenkään tehdä erikseen reissua.

Hoeja poes ku sehän on iham mänövällä matkalla.

Kumpikin ilmaus kielii, että Kainuussa on työtä riittänyt viljalle asti. Siksi organisointikykyä on kaivattu.

Ilmaukset ovat sukua tällä palstalla jo aiemmin (19.5.2016) käsitellyille yhellä väellään ja yhteen pallaan tekemiselle, jotka juontunevat aikaan, jolloin asioita tehtiin talkoilla. Ne tarkoittavat siis samaa kuin yksintein, kerralla valmiiksi, kun hommassa kerran ollaan ja kun väkeä on koolla. Silloinhan on näkysätä tehdä valmiiksi myös sellaista, mitä ei ehkä ole alun perin suunniteltukaan.

Alkuperäisestä merkityksestään ilmaukset ovat tosin laajentuneet niin, että yhellä väellään ja yhtteen pallaan tekemiseen ei tarvita aina kahta, joskus ei edes yhtä ihmistä enempää.

Teimpä sitten yhellä väellään tuonni.

Metsästyskulttuurista juontunee puolestaan ilmaus yksillä tulilla. Sekin tarkoittaa, että samontein. Eli käytännössä niin, että ei pijetä niin pitkeä vällie että tarvihtisi toeset tulet tehä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »