REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Nattelo olo

Nattelo = (virkeystilasta) vetämätön, nahistunut, nuutunut
Raponen = kummoinen
Voemat petyksissä = voimat lopussa
Reppie peätä = särkeä päätä
Viemoa peätä = huimata
Asia erittäin on = on eri asia
Lorvikatari = laiskuus

Vapun jälkeen saattoi yksi jos toinenkin joutua toteamaan, että ”On niin nattelo olo”. Peätähi soatto monella reppie, jollakulla ehkä vielä viemoahi.

Miten laajalla alueella nattelo tunnetaan, en tiedä. Mahdollisesti se on varsin pienen murrealueen ilmaus, mutta itse muistan ilmauksen lapsuudestani Sotkamon Jormaskylältä. Siitä ei pidä mennä päättelemään, että Jormasilla olisi erityisen ahkerasti juhlivaa tai vetämätöntä väkeä, vaan mieluumminkin, että ovat erinomaisen sanavia, asiaan kuin asiaan löytyy osuva ilmaus.

Nattelosta kuulee sanaa ennestään tuntematonkin, mistä on kysymys. Ummikkokin ymmärtää, ettei puhujan olo voi kovin raponen olla, vaan nimenomaan nahistunut, nuutunut, voimaton.


Ei natteloa

oloa pelkästään juhlimalla saada. Natteloksi

voi tuntea olonsa myös toipilas tai ihminen, joka on vasta sairastumassa. Ei oikein tiedä, kivistääkö ja jos niin mistä, mutta voemat on petyksissä

ja olo on kaikin puolin haluton ja tympeä.

Asia erittäin on kuitenkin se,kun vaivana on lorvikatari. Tautiin sairastunut kun ei ole ollenkaan sairas vaan pelkästään laiska. Nattelo tosin voi olla olo hänelläkin.

Peän repiminen on päänsärkyä, peän viemominen puolestaan huimaamista.

Jos vapun jälkeen väsymys yllätti, eipä ihme. Puolankalaista vertausta lainataksemme vapun viettäjillä kun on usein vaohtie ku pöppömatin kelekassa. Taisipa melko moni taas kepertyö nurinni.

Kuka pöppömatti lienee, en tiedä.

Puolangalla on monta muutakin värikästä vertausta hurjaan tai typerään menoon: Öyhejää ku venäläeset koskessa. Heilluu ku kuhmolaenen vasikah hännässä.

Niinpä. Puolangallakin liitetään huonot tavat ja holtiton meno mieluusti toispaikkakuntalaisiin. Tunnettuahan on, kuinka sotkamolaiset ja kuhmolaiset nakkelevat toisilleen.

Öyhheemistä / öyheämistä on käsitelty tällä palstalla jo aiemmin, sana tunnetaan ympäri Kainuuta ja se merkitsee kovin suureen ääneen mesoamista. Kepertyminen taas tarkoittaa kaatumista.

Toki puolankalaisilla on osuva ilmaus myös öyheäjän asettamiseen.

Pijähän pienempätä suuta niin nätin nokan alla.

Siihen ei ole paljon sanomista.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »