
Neljä etälääkäripistettä Kainuuseen
Lääkärin puheille pääsee apteekissa videoyhteyden välityksellä.
Elina Niskasaari
Lehtikankaan apteekissa Kajaanissa, sekä Paltamon apteekissa toimii jo etäpalvelupiste, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden päästä lääkärin juttusille helposti apteekkikäynnin yhteydessä.
Lehtikankaan apteekissa sijaitsee lisäksi terveyspiste, jossa sairaanhoitaja ottaa potilaita vastaan myös ilman ajanvarausta.
Kuhmon ja Suomussalmen apteekeissa etälääkäripalvelu otetaan pian käyttöön, mutta tarkkaa ajankohtaa aloittamiselle ei osata vielä sanoa. Valmistelut on jo tehty, mutta pieniä teknisiä ongelmia korjataan vielä.
Lehtikankaan
apteekin apteekkari Mikko Kanasen
mukaan etälääkärin vastaanotolle voi tulla hyvin esimerkiksi lyhytaikaisen virtsatietulehduksen, hengitystieinfektion, ihottumien tai silmätulehduksen vuoksi.
Yleinen ohje on, että akuuttien vammojen, vakavien kiputilojen, hengenahdistusten ja rintakipujen sekä pikkulasten hoito hoidetaan perinteisellä lääkärin vastaanotolla.
Lääkäri voi videoyhteyden kautta määrätä ja uusia reseptejä.
Lehtikankaan apteekissa pääsee myös sairaanhoitajan vastaanotolle. Sairaanhoitaja voi tehdä terveyspisteessä esimerkiksi erilaisia mittauksia, ottaa verikokeita, tehdä korvahuuhteluita ja laittaa rokotteita.
Sairaanhoitaja myös ohjaa potilaan tarvittaessa lääkärin vastaanotolle, jolloin voidaan sujuvasti käyttää tilanteen mukaan etälääkäripalvelua.
Terveyspalveluiden tuomisen apteekkeihin uskotaan helpottavan terveyskeskusten ruuhkaa. Sen tarkoituksena on myös vahvistaa perus- ja ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, sillä kynnys esimerkiksi apteekissa olevalle terveyspisteelle hakeutumiseen on pieni.
Etälääkäripalveluja on perustettu erityisesti maaseutukuntiin, joissa on yleisesti kärsitty lääkäripulasta. Myös apteekkien aukioloajat helpottavat lääkärin vastaanotolle pääsyä, erityisesti iltaisin.
Digitalisaatiosta etsitään laajalti ratkaisuja terveydenhuollon kohtaamiin haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa.
Ulkomailla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, digiaika näkyy terveydenhuollossa jo vahvasti. Innovaatioilla haetaan kustannustehokkuutta ja Suomessa esimerkiksi ratkaisuja pitkien etäisyyksien tuomiin ongelmiin.
Osa Kainuun etälääkäripalveluista on toteutettu yhteistyössä viime vuonna käynnistyneen DIHYTE-hankkeen kanssa. Kyseessä on Kainuun soten ja Kainuun Etu Oy:n hallinnoima digitaalisten hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittämishanke. Mukana on myös ICT-alan yrityksiä, oppilaitoksia sekä yksityisiä hoivapalveluyrityksiä.
Etälääkärin vastaan-otolle voi tulla hyvin esimerkiksi lyhytaikaisen virtsatie-tulehduksen, hengitystieinfektion, ihottumien tai silmätulehduksen vuoksi.
Digitalisaatiosta etsitään laajalti ratkaisuja terveydenhuollon kohtaamiin haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa.
Nimetön 16.5.2017 22:46
Aivan mahtavaa! Lehtikankaan apteekki tuntuu olevan edelläkävijä monessa asiassa!
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 16.5.2017 18:39
Kainuulaiset eivät ymmärrä miten surkeissa käsissä heidän terveysasiansa ovat. Totuus tulee esille vasta sitten kun sairastuu, tutkimuksia ei säästösyistä tehdä, lääkärit osaamattomia ja erikoissairaanhoitoon ei säästösyistä ohjata. Kaks:in hoito surkeaa eli ihmisten pitäisi valinnanvapauteen perustuen vaatia jatkohoito yliopistosairaalaan.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 16.5.2017 17:31
Sotkamoon Perukkalaisille tarvitaan Etälääkaripiste!Lääkärit ja Ruokakaupat on kaukana.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 16.5.2017 13:31
Loistavaa kehitystä! Tuokaa Sotkamoon myös etälääkäripiste!
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 16.5.2017 21:40
Samoin Kuhmon perukoille,olisivhyvä kun sinnekin terveys piste.Ihmiset asuu kaukana maalla.
| Ilmoita asiaton kommenttiouti-73 16.5.2017 10:16
Intternet on juuri siitä hyvä, että sinne voi varata ajan kaupunnilta.
| Ilmoita asiaton kommenttiHinnasto se. 16.5.2017 10:03
Mitä tämmöinen lysti maksaa?
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 16.5.2017 09:20
Saisipa terveyspisteen Sotkamoonkin!
| Ilmoita asiaton kommentti