REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Neolalta heitetty pappi

Neolalta heitetty = vasta valmistunut, uusi
Noama o ku myrkkypullon etiketti = näyttää todella vihaiselta, myrtyneeltä, pahantuuliselta
O kun myrkyn nielly = katkeran, pettyneen näköinen
Myrkkytuppi = riitainen, toraisa, pahansuopa ihminen

Niitä ku on nyt Sotkamossa kaksihi neolalta heitettyä naespappia, selvitti isäni taannoin seurakuntansa asioita. Hyvä etten räjähtänyt nauramaan ääneen. En isälleni enkä papeillekaan, vaan siitä silkasta riemusta, miten rehevästi ja osuvasti asiat voidaan kaenuun murteella oikein ilmaista.

Mitäpä siis ovat nämä neolalta heitetyt papit? Virkaheittojako? Ja miksi juuri neolalta, siksikö, että ovat naisia?

Ei sinne päinkään. Kyse ei ole ensinkään virkaheitosta, pikemminkin päinvastoin. Liioin ei sukupuolisyrjinnästä: neolalta heitetty voi olla niin mies kuin nainenkin – ja myös esine. Ilmaus tarkoittaa yksinkertaisesti, että asia on aivan uusi, vasta valmistunut.

Tahatonta komiikkaa ilmaukseen tulee naispappien yhteydessä siksi, että neolalta heittäminen on perua naisten ompelutöistä. Voi hyvin kuvitella, miten uusi on ollut paita, joka on päälle vedettäessä neolalta heitetty, juuri valmistunut, hyvä, että viimeinen langansäie on ehditty napata poikki. Vaan oikeassahan isäni tuolloin toki oli: Sotkamon naispapit olivat juuri virkaansa tulleita, varmaan hiljattain valmistuneitakin.

Yleiskieli tuntee sepänpajassa syntyneen ja yhtä lailla konkreettisen uuden asian vertauksen tuliterä. Siinähän uutuus ilmaistaan sillä, että esine on niin vasta taottu, että se on vielä oikeastaan tulikuumakin.

Kainuulaisten neolalta heitettyyn verrattuna tuo ilmaus on silti kovin köyhä ja puhki kulunut.

Neolalta heitetyssä ei ole arvolatausta. Jos sen sijaan sanotaan, että jonkun noama o ku myrkkypullon etiketti, tulee kuulijalle heti mielikuva, ettei puhutun olemus ole mitenkään erityisen mieluisaa nähtävää.

Myrkkypulloja on toki ainakin nykyisin monenlaisia, mutta epäilemättä vertaus juontuu vanhoista pulloista, joissa erityisen myrkyllisestä aineesta varoitettiin uhkaavalla kuvalla. Siinä oli pääkallo ja sen alla kaksi luuta ristissä. Tällainen etiketti koristi muun muassa talousspriipulloa. Myrkkypullon etikettiin verrattu ihminen on siis niin vihainen, pahantuulinen, nyreä, että se näkyy myös kasvoista.

Myönteistä mielikuvaa ei tule luonnollisesti siitäkään, jonka sanotaan näöttävän myrkyn nielleeltä. Ulkomuoto henkii pahantuulisuutta, suurta pettymystä. Vertaus on sukua ikivanhalle ilmaukselle katkeran kalkin juomisesta, joka on häviäjän osa.

Todella juonikosta, pahansuovasta ja riitaisesta ihmisestä taas on kyse, jos tämän sanotaan olevan oekkee myrkkytuppi. Joskus hamassa historiassa myrkkytupessa kuljetettiin myrkkyä: myrkkytuppi ei siis ole vain niellyt myrkkyä vaan on myrkkyä täynnä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »