REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Noaman katkiema ja äkkinäinen

Äkkinäenen = tottumaton
Arvokas = ihmisestä ylpeä, herkkähipiäinen
Nokkaotua / nokkaota = ottaa nokkiinsa, loukkaantua
Porstua /porstuva = eteinen
Noaman katkiema = suu
Loasata = jaaritella,
Lotrata = selittää turhankin tarkkaan

Kainuulaisia ei voi juuri syyttää suomalaisista suupalteimmiksi, tyypillinen kainuulainen on paremminkin harkitseva ja hiljainen. Kun hän jotain puhuu, on se punnittua.

Siitä huolimatta tai ehkäpä juuri siksi, kainuulaisilla on useampiakin keinoja toppuutella toisen puhetulvaa. Tavallinen tapa on tokaista: ”Oo hölöpättämätä”, mutta on myös ovelampia konsteja – sellaisia, joita ”äkkinäenen” ei heti älyä, mutta joista ”arvokkaampi” ihminen saattaa jopa ”nokkaota”.

Niin kuin nyt vaikkapa tästä kuhmolaisen Kalle Kyllösen taannoin lähettämästä hervottomasta herjasta:


”Pijä sinä noaman katkiema pienemmällä jottei kitalaki liikoa päevety.”

Tokaisu, vaikka leikkimielinenkin, sisältää mielikuvan todella ahkerasta suun aukomisesta.

Kyllöseltä ovat myös seuraavat puheliaan ihmisen luonnehdinnat:

”Sillä ihmisellä sitä ei oo porstutta suun eissä.”

”Se se toas loasovaa niinku sillei oesi alaleokoa ollenkaa.”

Kumpaankin ilmaukseen sisältyy ajatus, että suulaalta puhetta pulppuaa pidäkkeettä, esteettä. Ensimmäisessä lauseessa este rinnastuu eteiseen, ”porstuvaan”, joka on kaenuun kielen lisäksi tuttu monessa muussakin murteessa ja ruotsin lainaa, suora väännös sanasta förstuga, eteinen. Jälkimmäisessä ajatellaan, että jos ei muu, edes leuka jarruttaisi puhetta.

Selittämättäkin lienee selvää, mitä loasoaminen on, se on perusteellista jaarittelemista ja ”kaekem moaliman asioehen lotroomista”.

Muille kuin kainuulaisille ei välttämättä ole selvää, mitä ”äkkinäenen” tarkoittaa, joten selitetään.

Äkkinäenen ihminen on tottumaton, asiaa osaamaton. ”Arvokas” ei ihmisen määritteenä puolestaan suinkaan tarkoita, että tämä olisi jotenkin parempi ja arvokkaampi kuin muut, vaikka saattaa kyllä itse niin ajatella. Arvokas tarkoittaa ylpeää ja herkkähipiäistä. ”Nokkaotuminen” taas tarkoittaa sitä, että ottaa asiasta nokkiinsa, loukkaantuu, jopa suuttuu.

”Naapuri nokkaosi kum minä poemin muka sem marjat”.

Ps. Jos jotakuta jäi mietityttämään, kuinka ”äplyilyä” käsitelleessä pakinassa (3.9.) mainitulle kissalle kävi, jäikö se henkiin, kerrottakoon, että jäi. Kolmen antibioottikuurin ja kolmen viikon ajan muovitötterö päässä kulkemisen jälkeen kissa ”rällejjää” ihan kuin ennenkin.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »