REFRRER:path /

Sähköttömänä tuhansia kainuulaistalouksia

Säätilan vuoksi sähkökatkoja ainakin parin lähipäivän ajan.

Loisteen vikakartan tilanne aamulla kahdeksan jälkeen.

Hannu Mustonen

Antero Komulainen

Kainuussa kävi perjantaina sähköttömänä tuhansia talouksia, kun raskas lumikuorma painoi puita sähkölangoille. Samalla oli ennustettavissa, että säätilan vuoksi sähkökatkoja ilmenee vielä ainakin parin lähipäivän ajan.

Perjantaina sähköttömien talouksien määrä vaihteli 1 000-2 500 välillä. Ajoittain määrä kävi alle tuhannessakin, mutta enimmillään sähköjä oli vailla 3 000 taloutta. Sähköverkon vikoja korjattiin koko ajan, mutta uusia vikoja ilmeni jatkuvasti.

Pisimmät katkot kestivät yli 12 tuntia esimerkiksi Kuhmon Jonkerin alueella. Lauantain vastaiselle yölle oli ennustettavissa pidempiäkin katkoja, sillä verkkovikojen perässä juossutta henkilöstöä oli päästettävä lepäämään.

Samalla päälle oli painamassa aamuyölle ennustettu voimakkaampi lumi- ja räntäsade, jonka myötä odotettavissa oli lisää hankaluuksia.

Kello 21 Kainuussa oli 1 758 sähkötöntä taloutta. Kuhmossa oli kymmenen vikakeskeytystä ja 470 sähkötöntä taloutta. Suomussalmella vikoja oli viisi ja pimeitä talouksia 448.

Hyrynsalmen luvut olivat samaan aikaan kuusi ja 416, Paltamon luvut kolme ja 222. Ristijärvellä oli neljä vikaa ja 72 sähkötöntä taloutta, Sotkamossa yksi vika ja 94 virratonta taloutta.

Puolangalla oli kaksi vikakeskeytystä ja niiden myötä sähköttömänä 27 taloutta. Kajaanissakin oli yksi vika, josta kärsi yhdeksän taloutta.

Kello 19 Kainuussa oli 822 sähkötöntä taloutta, kun kello 16 määrä oli 1 351. Perjantaiaamuna Kainuussa oli sähköttömiä talouksia yli 2 000. Energiateollisuuden häiriökartan mukaan eniten sähköttömiä talouksia oli Kainuun ja Pohjois-Karjalan maakunnissa. Sähkökatkosalueilla on varauduttava paikoin useiden tuntien katkoksiin. Puut painuvat johtimien päälle ja lisäksi johtimiin muodostuu paksuja kuurapatonkeja, jotka aiheuttavat johtimien kannattimien ja myös pylväiden katkeamisia.

Sähkölinjoille taipuneista puista ja oksista sekä johtimiin kertyneestä kuurasta pitää ilmoittaa Loiste Sähköverkko Oy:n vikailmoitusnumeroon 0800 9 2500.

– Johtimia ei saa mennä itse kopistelemaan tai puita poistamaan, verkostoautomaatiopäällikkö Vilho Hartikainen varoittaa.

Raskaan lumikuorman lisäksi tilanteen tekee normaalia talvisäätä hankalammaksi ilman lämpötilan nopea vaihtelu nollan molemmin puolin. Ilmassa on suuri määrä kosteutta ja sumua, joka ulottuu erityisesti ylempänä vaaramaastossa olevaan puustoon ja muodostaa painavaa kuuraa sähköjohdoille.

Osittain kuura on tarttunut puustoon ja johtoihin erittäin tiukasti. Turvallisuuden vuoksi sähköjohto on tehtävä jännitteettömäksi kopistelun ajaksi, mikä voi aiheuttaa paikoitellen lyhyitä sähkökatkoja.

Eniten lunta ja kuuraa on kertynyt Kuhmon ja Suomussalmen itäisille vaara- ja metsäalueille. Lumikuorma-alue on laajentunut myös länteen Puolangalle ja Hyrynsalmelle. Loiste varautuu viikonlopun mahdollisiin vikatilanteisiin hankkimalla lisähenkilöstöä myös muilta alueita.

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Pohjois-Karjalassa oli perjantaina iltapäivällä sähköttämänä noin 10 000 taloutta. Pahin tilanne oli Nurmeksessa, Lieksassa, Juuassa ja Ilomatsissa.

Edit klo 22.10: tilannetta päivitetty.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti