REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Nuammaota

Noammaota / nuammautua = loukkaantua, suuttua
Noama = Naama
Hoamu = naama
Soman näkönen = hämillinen, loukkaantunut
Käydä arvolle = käydä kunnialle
Tyrmiö = tyrmääntyminen, ällistyminen
Mennä tyrmijöön tai tyrmmään = ällistyä puhumattomaksi
Näkysä = ihmisestä; aikaansaapa
Sypäkästi = joutuin

Syyskuussa julkaistussa Noaman katkiema ja äkkinäenen -pakinassa käsiteltiin myös sanaa nokkaotua, ’loukkaantua, ottaa nokkiinsa’. Asialle on kainuun murteessa toinenkin ilmaus: Nuammaotua / noammaota.

Niin kuin nokkaotumisen, myös nuammautumisen jäljet johtavat kasvoihin, ensimmäisessä nokkaan eli nenään, jälkimmäisessä koko kasvoihin, naamaan.

Soattaa siinä nuammaota ukko kum mies, jos näpit jeättyy ja toenev vielä sitä ilikkuu. Jo siinä hoamuhi muuttuu. Osuvasta verbistä noammaotuo voi sanaa entuudestaan tuntematonkin arvata, mistä on kyse. Jos joku nuammaottuu / noammaottuu, eli nokkaottuu, hän siis loukkaantuu tai suuttuu.

Hoamu on taas sukua yleiskielen haamulle, mutta kainuulaisten hoamu on kyllä ihan elävä, ei mikään kummitus. Kyse on puhtaasti kasvoista.

Naamasta on kyse silloinkin, kun joku menee vähän soman näköseksi. Ilmausta tuntematon voi kuvitella, että puhuttu on ehkä käynyt pöökäämässä, siis kaunistautumassa, meikkaamassa. Kyse ei ole lainkaan siitä. Soma tarkoittaa tässä lähinnä hämillistä. Soman näköinen on ihminen, jolle joku asia on käynyt arvolle, mutta joka ei hienotunteisuussyistä virka siitä mitään.

Hän on tietysti voinut mennä myös tyrmijöön eli tyrmmään, ällistyä niin, ettei tiedä, mitä sanoisi.

Tyrmmään männyttä ihmistä ei siis tarvitse etsiä vankilasta. Todennäköisesti tämä on ihan siinä nenän edessä, ällistyksestä mykkänä.

Minä mänin ihan tyrmmään / tyrmijjöön, nii rumasti se mulle sano.

Niin somassa kuin tyrmiössäkin on loukkaantumisen makua.

Pöökäämistä tai pöökäelyö harrastetaan varsinkin Puolangan ja Vaalan suunnalla. Muualla Kainuussa sana on tuntemattomampi ja ainakin Sotkamossa vallan outo. Vaekka eivätpä ne työihmiset jouvva Vaalassa tai Puolangallakaan palijom pöökäelemmään.

Arvolle käyminen taas tarkoittaa sitä, että puhuttu kokee itsetuntoaan loukatun.

Ällyillä ja ossaella -pakinassa (17.9.) käsiteltiin adjektiivia näkysä, joka tarkoittaa aineen määritteenä riittoisaa. Ihmisen määritteenä se tarkoittaa aikaansaapaa, sellaista, jolla käyvät askeleet ja toimet sypäkästi eli ’joutuin’.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »