REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Nyt ku alat puotella!

Puotella = Mennä tai lähteä
vauhdilla
Kättelyssä = Lähteä tai tehdä joku
asia välittömästi
Lemmessä = Tehdä jotain
sovinnolla, erikseen kysymättä,
ilman riitaa
Lähteä harvoella = Lähteä juosten,
harvoilla askelilla

Alaha jo puotella, voi kainuulainen kehottaa toista eikä välttämättä tarkoita, että tämän täytyisi alkaa pudottelemaan kalevalaisesti puhetta tai konkreettisesti lautoja pinosta. Puotteleminen on kainuuksi myös menemistä, eikä mitä tahansa kulkua vaan varsin nopeaa liikkumista.

Puhuja siis kehottaa toista nopeasti, samontein matkaan.

Nyt kun alat puotella, niin vielä kerkiät. Van se puotteli menemmään. Puotteli vilikkaasti.

Toisinaan kehotus on oikeasti käsky:


Puottele, puottele menemmään! Puottele jo poes! Jos nyt et ala puotella, ei hyvä heilu!

Jos kehotus menee kerralla perille, saatetaan todeta, että sepä lähti kättelyssä. Näin siis siitäkin huolimatta, ettei lähtijälle olisi tarjottu kättä. Vaikka ilmaus juontuukin käden antamiseen tulijalle, siis siihen, että toinen lähtee, kun tuskin on ehditty kätellä, se tarkoittaa kuitenkin yksinkertaisesti, että ’heti’.

Paitsi lähteä, voi yhtä ja toista tehdä kättelyssä. Vastaanotetun palveluksenkin voi maksaa kättelyssä. Tällöin tarkoitetaan, että ’viipymättä’, jopa ilman että maksua olisi edes tarvinnut erikseen pyytää, saati odotella.

Sepä anto rahat kättelyssä kourraan.

Vaikka kättelyssä lähtijäkin voi mennä mielisuosiolla ja vastaan panematta, aivan samaa ilmaus ei tarkoita kuin se, että joku tekee jonkun asian lemmessä. Kättelyssä viittaa ensisijaisesti aikaan, lemmessä taas siihen, että asia tapahtuu vastaanpanematta, mielisuosiolla, riitelemättä. Rakkaudesta ei siis ole kyse, kun joku sanoo:

Heitin jo ihan lemmessä koko homman. Luovutin lemmessä.

Jättäjä tai luovuttaja on vain tehnyt asian erikseen pyytämättä, omasta halustaan. Lemmessä voi tehdä mitä tahansa, ei vain lähteä tai luovuttaa.

Lähtemiseen liittyviä erikoisia sanontoja on kainuussa kättelyn lisäksi muitakin. Niin kuin nyt vaikkapa Kalle Päätalon teksteistä tuttu ilmaus: Lähteä harvoella.

Suorastaan hihityttävän hauskassa ja osuvassa ilmauksessa kyse on vauhdikkaasta menosta, juostessahan askelten välit ovat selvästi pidemmät kuin kävellessä. Harvoella menijä, menee siis tosi liukkaasti.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »