REFRRER:path /

Odinin soturit partioivat Kajaanissa

Pentti Kangas
Odinin sotureiden johtohenkilö Kajaanissa on Mika Rytkönen.

Pentti Kangas

Kajaaniin on perustettu katupartioista tunnettu Soldiers of Odin -yhdistys, jonka ydinryhmässä on kymmenkunta kajaanilaista miestä.

Ryhmän tarkoituksena on aloittaa partiointi kaupungin keskustassa niillä alueilla, joilla sotureiden jäsenet sanovat havainneensa levotonta liikehdintää suomalaisia naisia kohtaan.

Ryhmän johtohenkilö Kajaanissa on Mika Rytkönen. Hän kertoo Kainuun Sanomille, että ryhmän jäsenet ovat saaneet huolestuttavia viestejä siitä, kuinka kajaanilaiset naiset eivät saa olla rauhassa esimerkiksi ravintoloissa.

– Ulkomaalaiset miehet piirittävät porukalla yksinäisiä naisia niin, että naisten kotimatkalle pitää hälyttää apujoukkoja. Poliisi saattaa käydä vilkaisemassa tilannetta, mutta ulkomaalaisten porukat palaavat häiriköimään heti virkavallan poistuttua, Mika Rytkönen kuvailee.

Rytkönen korostaa, että katupartiot noudattavat lakia eivätkä itse hankkiudu vaikeuksiin.

– Periaatteemme on kuitenkin se, että emme peräänny, jos tulee tiukka paikka. Se olisi väärä viesti toiselle osapuolelle.

Rytkönen toistaa, ettei hän ole rasisti.

– Pelaan itse jalkapalloa joukkueessa, jossa on kymmenkunta kansallisuutta edustettuna ihonväristä riippumatta. Olen kaikkien pelaajien kanssa hyvä kaveri.

Eri puolilla Suomea Odinin sotureilta on löytynyt rikollista taustaa enemmän tai vähemmän.

Mika Rytkönen myöntää, että hänelläkin on synkkä menneisyys.

– Nuorena poikana tuli rangaistuksia väkivaltarikoksista, mutta nyt olen ollut kuivilla parikymmentä vuotta. Eksyin nuorena väärille poluille. Jos silloin olisi ollut kaupungilla tällaisia katupartioita, niin olisin pysynyt kaidalla tiellä, Rytkönen väittää.

Odinin soturit aloitti toimintansa viime lokakuussa Kemissä maahanmuuttovastaiselta pohjalta.

Oulun poliisilaitoksen Kajaanin valvonta- ja hälytystoimintayksikön johtaja, ylikomisario Arto Lumikari sanoo, että poliisia kiinnostaa, jos partioita alkaa liikkua. – Meitä kiinnostaa se, mikä tällaisten partioiden tarkoitus on.

– Poliisi on ilman muuta sitä mieltä, että tällaista katupartiointia ei tarvita. Yleisen järjestyksen valvonta ja ylläpitäminen kuuluu poliisille eikä ole katupartioinnin tehtävä.

Lumikari muistuttaa, että Suomessa on laaja kokoontumisvapaus ja kansalaisilla laajat perusoikeudet. Jos kansalaisten katupartiointi ei aiheuta minkäänlaista häiriötä, niin poliisilla ei ole mahdollisuutta eikä tarvettakaan puuttua tällaiseen toimintaan.

– Jos toiminnassa on viitteitä yhteiskuntarauhan rikkomisesta tai rikollisesta toiminnasta tai rasismista, niin poliisi ei hyväksy sellaisessa tarkoituksessa tehtyä katupartiointia.

Lumikari sanoo, että Kajaanissa on pitkät perinteet ulkomaalaista henkilöistä.

– Enimmillään viime syksynä oli yli viisisataa turvapaikanhakijaa. Hyvin rauhallisesti kansalaiset silloinkin asiaan suhtautuivat.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti