REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Okeva suustaan

Okeva = nopeaälyinen, osaava, myös verbaalisesti lahjakas
Noheva = kätevä, osaava, aikaansaapa, nopea hoksaamaan ja ratkaisemaan asiat, näppärä, täsmällinen, kunnollinen

Katselin vanhoja valokuvia ja käteen sattui kuva pienestä Martti-pojasta, jonka lapsenlikkana olin joskus 40 vuotta sitten. Perheensä esikoinen oli varsin pikkuvanha, ei nenäkkäällä tai näsäviisaalla tavalla vaan siten, että huomasi hänen keskustelleen etupäässä aikuisten kanssa.

Kerran sitten olin käyttänyt poikaa pesulla ja kun rupesin pukemaan hänelle vaatteita päälle, pyysin toisella vuodella, ehkä puolitoistavuotiaalta pojalta jo varmuuden vuoksi etukäteen anteeksi mahdollista kömpelöyttäni. Olen itse kolmesta sisaruksesta tarkkaan ottaen nuorin, jos kaksosia nyt voidaan eritellä syntymähetken perusteella ikäjärjestykseen.

Joka tapauksessa minulla oli siis hyvin vähän kokemusta lasten pukemisesta.

En voinut olla hihittämättä sisimmässäni, kun pikkupoika totesi aikuiseen tapaansa, että ”Ihan hyvinhän tämä mennee”. Pojalle itselleen en tietenkään huvittuneisuuttani näyttänyt, jottei hän nolostuisi.

Joitakin vuosia myöhemmin sisarenpoikani Mikko pisti ehkä vieläkin paremmaksi. Hänkin oli tuolloin ehkä puolentoista tai kahden vuoden ikäinen. Kysymykseeni, mitä laitettaisiin ruuaksi, poika napautti:”Keitä jotain kevyttä”.

Olin tikahtua.

Miksikö kerron moiset tarinat? Siksi että kumpaakin poikaa kuvaamaan sopii äärimmäisen hyvin kainuulainen ilmaus okeva suusttaan.

Okeva on ennen muuta sellainen ihminen, jolla on sana hallussaan. Henkilö, joka ei jää tuppisuuksi missään tilanteessa vaan osaa aina sanoa napsauttaa jonkin oivaltavan ja tuoreen ilmauksen. Vaikka okevaa käytetään usein lasten puhetta kuvatessa, sanan käyttö ei rajaudu mitenkään lapsiin.

Olipa okevasti sanottu.

Sanan merkitys ei rajoitu pelkästään puheeseen, vaikka okeva verbaalisesti lahjakas onkin. Okeva on myös synonyymi kätevälle ja osaavalle. Sehän on nii okeva että.

Toinen osaavaa, hoksaavaa ja kätevää ihmistä kuvaava adjektiivi on noheva.

Nohevallakin ihmisellä on hoksottimet kohdallaan, mutta sanaan liittyy ennen muuta nopeaoppisuus, näppäryys, kyky ratkaista asiat. Noheva ihminen on aikaansaapa. Hänellä niin sanotusti sattuu ja tapahtuu. Armeijan slangissa noheva on varusmies, joka tekee nopeasti ja täsmälleen, mitä käsketään, eikä napise tai nurise.

Toinen on nohevampi kuin toinen.

Kuten aina, niin okevaa kuin nohevaa voidaan käyttää myös ivamielessä. Nimittäin silloin, kun joku itse arvioi olevansa taitava ja antaa korostetusti myös muiden tietää sen. Tällöin toinen saattaa arvioida, että Va sehä on nii noheva joka assiessa, että ei kaet siltä epäonnistu mikkään.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »