REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Olipa äykkeätä!

Äykeä = väkevä, kirpeä,voimakas, kova
Ruukata = olla tapana
Uopea = ylpeä, ehkä
Uoppeilla = ylpeillä

Jo muutaman kerran on palstalle esitetty käsiteltäväksi sanaa äykeä.

Yhtä ja oikeaa synonyymiä äykeälle on vaikea äkkipäätä sanoa. Väkevä, voimakas tai kirpeä olisivat ehkä sopivimpia.

Näin myös Kajaanin maalaiskunnassa syntyneen ja asuneen Unto Määtän soittamassa esimerkissä. Hän oli kuullut sanan ensimmäistä kertaa, kun hänen hyrynsalmelainen anoppinsa oli kerran todennut, että Olipa se äykkeätä!

Ai mikä? No puolukasta tehty survos, jota ennen pakastearkkujen aikaa ruukattiin tehdä iso sankollinen luhtiin, missä se sai jäätyä ja josta sitä sitten käytiin pitkin talvea varsinkin liharuuan höysteeksi kaapimassa. Kun vielä kohmeiseen puolukkaraasteeseen lisäsi sokeria, oli se lastenkin suussa varsinaista herkkua. Sen ajan sorbettia siis.


Mutta jos talven tulo viipyi, jos puolukkasurvos pääsi useamman kerran sulamaan ja tietenkin keväällä säiden lämmettyä, survoshan väkevöityi. Ei siis ihmekään, jos oli äykkeätä.

Mutta oletteko samaa mieltä kuin minä, että tuulikin voi olla joksu äykkeä, kun se on kovin kova ja pureva?

Myös uopeaa on jälleen toivottu, vaikka käsittelin sanaa palstalla jo 6.3.2017.

Sanalla tuntuu olevan suunnilleen yhtä monta merkitystä kuin on selittäjääkin ja jopa yksi ja sama ihminen saattaa selittää sanaa kovin erilaisin tavoin. Mahdollisesti uopeaa ei siis enää oikein tunneta tai alueelliset erot sanan käytössä ovat suuret.

Uopean väitetään näet tarkoittavan paitsi ’välinpitämätöntä’, ’uhkarohkeaa’, ’ylpeää’, myös ’yrittävää’, ’halukasta’ ja ’suosiollista’.

Itselleni uopea tarkoittaa kyllä ihan vain ’ylpeää’, uoppeilu ’ylpeilemistä’.

Ei tarvihe tulla tänne uoppeilemmaan!

Ps. Murreavain jää nyt muiden tämän aukeaman juttujen tavoin kesätauolle. Saatanpa kesä kunniaksi hurauttaa pakastettuja puolukoita tehosekoittimella hileeksi ja ripauttaa päälle sokeria. Ei ole äykkeätä se. Hyvää kesää kaikille lukijoille!

Taru Paavoseppä

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »