REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Otanmäen lintuvesiallas siirtyi kaivosyhtiön hallintaan – lintubongaus jatkuu

Miika Manninen
Otanmäki Mine Oy:n toimitusjohtaja Jouko Jylänki (vas.) allekirjoittaa paperia, joka palauttaa lintuvesialtaan kaivosyhtiön syliin. Yhtiöllä on nyt hallussaan kaivostoiminnan kannalta keskeiset alueet. Vieressä toimenpidettä seuraa Kajaanin kaupungin tekninen johtaja Timo Soininen.

Miika Manninen

Otanmäen lintuvesiallas siirtyi kaivosyhtiö Otanmäki Mine Oy:n hallintaan tiistaina, kun Kajaanin kaupungin tekninen johtaja Timo Soininen ja kaivosyhtiön toimitusjohtaja Jouko Jylänki panivat nimensä kauppapapereihin.

Kaupunki myi lintubongareiden suosiman kohteen kaivosyhtiölle 11 700 eurolla. Kajaanin kaupunginvaltuusto teki myynnistä päätöksen jo tammikuussa 2016, jolloin kaupasta tehtiin kuluvan vuoden loppuun asti voimassa ollut aiesopimus.

Soinisen mukaan kaupunki myi lintuvesialtaan tasearvolla, jolla se on kaupungin taseessa. Kaupunki ei siis kerää kaupasta voittoa, mutta ei myöskään tappiota.

– Kun kuntaliitoksen jälkeen kaupunki rakensi siirtoviemärin, tämä alue jäi kaupungin kannalta tarpeettomaksi, Soininen perustelee.


Lintuvesiallas siirtyi Vuolijoen kunnan omistukseen vuonna 1985 kaivostoiminnan loputtua Otanmäessä. Tämän jälkeen kunta alkoi käyttää lintuvesiallasta jätevesien laskupaikkana, minkä seurauksena rehevöitynyt allas alkoi houkutella lintuja puoleensa. Pian lintubongarit parveilivat alueelle perässä.

Noin 150 hehtaarin kokoisella allasalueella on nähty yli 200 eri lintulajia, ja muuttoaikoina lintujen määrä nousee jopa tuhansiin.

Jylängin mukaan kaivostoiminnan viriäminen ei estä tai tuota haittaa lintujen katselemiselle, vaikka alueen omistaja vaihtuukin.

– Lintubongaustilanne tulee minun mielestäni päinvastoin paranemaan, kun alamme pumpata kaivoksessa olevia vesiä läpi vuoden altaaseen ja sen seurauksena allas tulee olemaan ainakin puoleksi sulana, hän kertoo.

Uutta kaivostoimintaa virittelevä yhtiö huolehtii jatkossa alueen pitkospuiden ja lintutornien kunnostuksesta, mahdollisesti yhteistyössä esimerkiksi lintuharrastajien ja Vuolijoen aluelautakunnan kanssa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »