REFRRER:path /

Patentti kajaanilaisen keksijän uudelle gravitaatiovoimalalle

Juha Neuvonen
Kajaanilainen keksijä Kari Moilala uskoo gravitaatiovoimalaansa ja kauppaa sitä eri tahoille pilottilaitoksen rakentamiseksi.

Raimo Viirret

Painovoima, gravitaatio vaikuttaa kaikkialla, missä on massaa. Kappaleet vetävät toisiaan puoleensa massojensa suhteessa. Aurinko maata – maa omenaa, kuten Isaac Newton oivalsi.

Ihmiskunta on ikiaikaisesti käyttänyt painovoimaa tuottamaan energiaa. Niin tapahtuu esimerkiksi vesivoimaloissa, joissa putoavista vesimassoista otetaan hyöty irti.

Kajaanilainen keksijä Kari Moilala uskoo löytäneensä mullistavan keinon sähkön tuottamiseen siirtämällä periaatteessa vesivoimalan koko laajan toimintaympäristön – siis myös veden haihtumisen ja satamisen – suljettuun putkistoon.

Moilalan gravitaatiovoimalassa on putkikierto, jossa vesi kiertää eri olomuodoissaan nesteenä, höyrynä, nestejäänä ja jälleen vetenä. Mallissa sylinterissään putoava vesimassa synnyttää alipaineen, jonka ansiosta vesi höyrystyy rinnakkaissylinterissä alhaisessa lämmössä ja nousee ylös, kunnes se lauhduttimessa muutetaan nestejääksi ja vedeksi jatkamaan kiertoaan.

Moilala sai tammikuun viimeisenä päivänä patentin keksinnölleen. Patentti- ja rekisterihallitus käsitteli hakemusta noin kaksi ja puoli vuotta ja tuomitsi sen välillä ikiliikkujaksikin, jolle ei patenttia voida myöntää. PRH kuitenkin pyörsi kantansa Aalto yliopiston professorin Michael Gasikin lausunnon jälkeen. Gasik on aikaisemmin patentoinut yhdessä Moilalan kanssa lämmönvaihtimen, jota gravitaatiovoimalassa hyödynnetään.

Teho otetaan irti putkistossa kiertävän veden lämpötilan ja paineiden eroja, kuten esimerkiksi ilma- tai maalämpöpumpuissa.

Gasikin mukaan Moilalan keksinnössä ei ole tieteelle mitään uutta. Se ei ole ikiliikkuja, koska se tarvitsee myös ulkoista energiaa eli käytännössä ulkoista lämpöä. Järjestelmässä syntyvän alipaineen ansiosta vesi kuitenkin kiehuu alhaisessakin lämpötilassa, kuten esimerkiksi Himalajalla 50 asteessa.

Gasikin mielestä gravitaatiovoimala toiminta pitäisi testata koelaitoksessa kesä- ja talvioloissa, yöllä ja päivällä.

Moilala kauppaa ideaansa eri tahoille saadakseen rahoituksen pilottilaitokselle. Hän uhkaa myydä patentin vaikka Vladimir Putinille, jos muille ei kelpaa. Suomessa pääministeri Juha Sipilä ja elinkeinoministeri Mika Lintilä eivät kiinnostuneet.

Kainuun Sanomat kertoo Moilalan keksinnöstä laajemmin lauantaina 10.2. viikonvaihdeosasto Kainarissa.

Katso video. Moilala itse kertoo keksintönsä pelkistetystä toimintaperiaatteesta oheisessa videossa:

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti