REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »
Vesa Hyyryläinen
Koirassääksi Penna saapui Paltamon kamerapesälle vappuviikonloppuna. Puoliso Miila pyöräyttänee ensi viikolla pesään ensimmäisen munan.

Penna ja Miila ovat jo kamerapesällä – Jaska lepäilee vielä Libyassa

Antti Hyvärinen

Kainuussa pesivistä sääksistä useat ovat jo palanneet lisääntymisseuduilleen. Paltamossa pesivät Penna ja Miila saapuivat tutulle pesälle vappuviikonloppuna.

Sääksipariskunnan touhuja voi seurata Sääksisäätiön verkkosivujen kautta, sillä Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen ovat asentaneet pesälle kameran.

Suuren suosion saavuttanut nettikamera oli ensi kertaa käytössä viime kesänä. Tämän vuoden pesinnästä ja erikoisista tapahtumista biologi Hyyryläinen kirjoittaa verkkosivuille myös uutisia.

Viime vuonna pesintä meni nappiin: syksyllä pesältä lähti kolme tervettä poikasta kohti talvehtimisalueita.


Hyyryläinen kertoo, että tänä keväänä kameran käyttöönotossa oli ongelmia. Lukuisten hiihtolenkkien jälkeen selvisi, että kameran antennin johto oli nirhautunut poikki. Kamera saatiin toimintaan vuorokautta ennen lintujen saapumista.

– Ovat rakentaneet pesää viikon verran. Ensi viikolla luultavasti munii ensimmäisen munan, Hyyryläinen arvioi.

Järvet ovat vielä jäässä, mutta tyhjin vatsoin sääksien ei tarvitse olla. Ruoanhakupaikat voivat olla jopa 20 – 30 kilometrin päässä pesältä.

– Kyllä ne löytävät jokisuut, mistä löytyy ensimmäiset kalat.

Kainuun satelliittiseurannassa olevista sääksistä Joeli saapui perjantaiaamuna Hyrynsalmen pesälleen. Hyyryläinen ja Pylvänäinen olivat samaan aikaa lähistöllä rakentamassa tekopesää, joten vanha tuttu tervehdittiin luonnossa.

Vuodesta 2014 seurattu Jaska-sääksi on myös matkalla Hyrynsalmelle, mutta se lepäilee jo toista viikkoa Pohjois-Afrikan Libyassa Välimeren rannikolla.

– Saharan ylittäminen verotti todennäköisesti sen voimia ja kokenut lintu katsoi parhaaksi jäädä keräämään voimia ennen Välimeren ylitystä, biologi Vesa Hyyryläinen kertoo.

Jaska on viettänyt talvet päiväntasaajalla Gabonissa. Hyyryläinen arvioi Jaskan jatkavan lähipäivinä Välimeren yli ja kohti pesimäseutuja.

Satelliittiseurannalla lintujen yksilöllisestä käyttäytymisestä saadaan tutkimustietoa. Jaskalle muuttomatkan pysähdykset vaikuttavat olevan ominaisia.

– Syksylläkin on Jaskan tapa, että se on pari viikkoa Ukrainassa, Hyyryläinen kertoo.

Sääkset saattavat lentää parikin tuhatta kilometriä päivässä, joten montaa päivää Jaskan loppumatka ei välttämättä kestä.

– Ei sillä ole vielä mitään kiirettä varsinkaan tänä keväänä, Hyyryläinen pohtii.

Satelliittiseurannassa olevien kainuulaissääksien muuttoreittejä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilta.

Viime kesänä seurantaan otettiin poikaset Halla, Hilla ja Hollo.

Hollolle kävi huonosti sen ensimmäisellä muuttomatkalla. Lähettimen signaali on alkanut viime päivinä lähettää samasta paikasta Keski-Venäjältä, mistä signaali hävisi syksyllä.

Hallan ja Hillan liikkeistä ei tässä vaiheessa ole kerrottavaa, sillä ne ovat todennäköisesti Afrikassa katvealueilla, eivätkä nuoret linnut palaa ensimmäisenä kesänä synnyinseuduilleen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »