REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Pintä, pintä!

Pinttee / pintteä = juosta minkä jaloista pääsee, juosta tikuttaa
Pintellä = juoksennella kevyesti, huolettomasti
Hynttästä = kävellä hyssyttäen, hipsutellen, hyöriä
Hönttästä = kulkea turhaan edestakaisin,

Kolme viikkoa sitten (11.2.) käsittelin tällä palstalla muun muassa nopeaa menemistä kuvaavaa puotella-verbiä sekä ilmausta lähteä harvoella. Mutta on kainuun murteessa vieläkin kiivaampaa menemistä kuvaava verbi, nimittäin pintteä.

Pintä, pintä! Vielä vielä, pintä niin kauvan kuv vaej jaksat!

Pinttäminen on siis juoksemista. Edellä oleva esimerkki voisi kuvata valmentajan kannustusta valmennettavalleen. Tällöin pinttäminen on tahdottua, tarkoituksellista.


Mutta voi kainuun murteessa

pinttää

pakoonkin.

Pintti minkä jalosttaan peäsi. Pintti henkesä eistä.

Pintteä voi niin ihminen kuin eläinkin, mutta eläimen pitää olla silloin pieni. Kookas eläin ei pintä. Pinttäminen on tiheää tikkaamista, ei mitään hölkkää tai lönkyttelyä. Pinttäminen liittyy ihmisissäkin yleensä nuoriin. Poejjat pintti pihalla.

Verbistä on myös kevyempää, vähemmän kiivastahtista juoksemista kuvaava frekventatiivimuoto: pintellä. Siis vastaavanlaisesti kuin hiihtää – hiihdellä.

Siellä ne pintteli.

Aiemmin tällä palstalla on käsitelty myös sanaa hynttyytteä, tuoda jotakin joutuin.

Mutta mitä on sitten hynttäseminen?

No se on semmoista vähän turhaakin hipsuttelemista ja hyssyttäen huoneessa hyörimistä. Mitään kovin tähdellistä hynttäsijä ei saa aikaan.

Kuhah hynttässöö.

Hynttäseminen liittyy vanhaan ja heikohkoon ihmiseen ja yleensä naiseen. Sanasta itsestäänkin kuuluu, millaista liike on. Näen yhä silmissäni, kun isäni vanha ja hento äitipuoli hynttäsi paikasta toiseen.

Aivan samaa ei merkitse varsinkin Ylä-Kainuussa tunnettu verbi hönttästä, sillä siinä on enemmän turhan ja tiuhaan edestakaisin kulkemisen sävyä.

Minna ja Maiju Seppäsen internetiin kokoamasta Pienestä Kainuun murteen verbisanastosta löytyy esimerkki: ”Tuota ne on tuota Siikarannan ja Karhunkierroksen vällie talaven hönttässeet.”

Oulun suunnalta löytyy hynttäsylle synonyymi. Siellähän turhaan pihassa ja pirtissä turhaan pyörimistä mihinkään työhön tarttumatta sanotaan jappasemiseksi (13.2.2016). Eli siis aivan muuta kuin pääministeri Sipilän lanseeraama jappasu, asian turha vatvominen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »